Egg
Speilegg i stekepanne.
Egg
Av /SCANPIX.

Koagulering er en prosess der partikler eller makromolekyler i finfordelt tilstand (kolloider) i såkalte kolloidale løsninger slutter seg sammen til større aggregater og faller ut som bunnfall eller danner en geléaktig masse (gel).

Faktaboks

Uttale
koagulˈering
Etymologi
av latin ‘løpe sammen’

Koagulering kan fremkalles ved koking, for eksempel av eggehvite, eller ved å sette elektrolytter (gjerne syrer eller salter) til en kolloidal løsning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ole Jørgen Bogen Arenth

Lurer på om volumet øker ved koagulering, spesielt ved koking av eggehvite? Hadde vært nyttig å skrive noe mer koagulering? MVH Ole J

skrev Einar Uggerud

Hei, Ole! Jeg vet ærlig talt ikke. Volumet endrer seg neppe mye ved forsiktig koking av egg. Jeg har kikket litt i litteraturen, som ikke gir noe entydig svar. Ved koking av eggehvite i vann skjer det svelling, noe som kompliserer måling av det effektive volumet. Vennlig hilsen Einar

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg