Koagulering, prosess der partikler eller makromolekyler i finfordelt tilstand (kolloider) i  såkalte kolloidale løsninger slutter seg sammen til større aggregater og faller ut som bunnfall eller danner en geléaktig masse (gel).

Koagulering kan fremkalles ved koking, for eksempel av eggehvite, eller ved å sette elektrolytter (gjerne syrer eller salter) til en kolloidal løsning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

10. januar 2017 skrev Ole Jørgen Bogen Arenth

Lurer på om volumet øker ved koagulering, spesielt ved koking av eggehvite?
Hadde vært nyttig å skrive noe mer koagulering?
MVH Ole J

23. oktober skrev Einar Uggerud

Hei, Ole!
Jeg vet ærlig talt ikke. Volumet endrer seg neppe mye ved forsiktig koking av egg. Jeg har kikket litt i litteraturen, som ikke gir noe entydig svar. Ved koking av eggehvite i vann skjer det svelling, noe som kompliserer måling av det effektive volumet.
Vennlig hilsen Einar

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.