Den sentrale militærkommisjon for Folkerepublikken Kina

Folkets frigjøringshær

Folkets frigjøringshær er det kinesiske kommunistpartiets militærapparat og styres av partiet via Den sentrale militærkommisjon for Folkerepublikken Kina.

Av .

Artikkelstart

Den sentrale militærkommisjon for Folkerepublikken Kina er institusjonen som utgjør Folkets frigjøringshærs øverste ledelse. Kommisjonen var opprinnelig et organ underlagt Kinas kommunistparti, men er nå i følge den kinesiske grunnloven et statlig organ formelt underlagt Kinas nasjonale folkekongress. Kommisjonen er derfor strukturelt sett både et partiorgan og en statlig institusjon bestående av de samme medlemmene, og kommisjonen har derfor sin plass i begge Kinas to maktsøyler, Kinas kommunistparti og Staten.

Formelt velges ledelsen av Kinas nasjonale folkekongress, men reelt blir det avgjort av Sentralkomiteen. Formannsposten utgjør en viktig posisjon i den kinesiske regjering og i Politbyrået og innehas ofte av Kinas øverste leder.

Militærkommisjonen er ikke underlagt det kinesiske forsvarsdepartementet, som da heller ikke har noen kommandorett over Folkets frigjøringshær.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg