Faktaboks

Lester Young

Pres

Prez

egentlig Lester Willis Young

Uttale
jʌŋ
Født
27. august 1909, Woodville, Mississippi
Død
15. mars 1959, New York City
Lester Young
Lester Young var en av jazzhistoriens betydeligste stilskapere og fikk blant annet stor betydning for den kommende bebop-stilen.

Lester Young var en amerikansk jazzmusiker, tenorsaksofonist og klarinettist, og en av jazzhistoriens betydeligste stilskapere.

Han vokste opp i New Orleans. Etter å ha spilt med flere orkestre, fikk han sitt gjennombrudd som stjernesolist i Count Basies orkester i 1936–1940. Senere ledet Young egne smågrupper, og turnerte dessuten i mange år med Jazz at the Philharmonic.

Youngs stil i 1930-årene brøt totalt med det som var vanlig på tenorsaksofon. Han spilte med en lett og luftig tone med lite vibrato, og i sine improvisasjoner tenkte han i lange melodiske linjer som på en helt ny måte skar gjennom det harmoniske mønsteret. Hans stil ble forbilde for de aller fleste yngre musikere, for eksempel altsaksofonisten Charlie Parker, og kom derfor indirekte til å påvirke de nye jazzformene som oppstod omkring 1940–1945. Han øvde også direkte innflytelse på senere stjerner som Stan Getz og Zoot Sims.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg