Brian Blade

av Trudeau. CC BY 2.0

Brian Blade (født 25. juli 1970) er en trommeslager og bandleder fra Shreveport i Louisiana, USA.

Brian Blade regnes for å være blant samtidens mest fremtredende og toneangivende trommeslagere innen jazz-sjangeren. Med sitt særegne trommespill og sin medvirkning i en rekke sammenhenger med sentrale musikere innen flere sjangre har han oppnådd en høy status på den internasjonale musikkscenen.

Som følge av et omfattende virke som utøvende og innspillende musiker har han mottatt flere priser og anerkjennelser. Blant annet ble han i 2013 tildelt den tyske musikkprisen ECHO – jazz og han har vunnet den amerikanske Grammy-prisen både i 2006 med Wayne Shorter Quartet og i 2015 som del av the Chick Corea trio.

Brian Blade ble født i byen Shreveport i Louisiana, hvor han som sønn av en baptistpastor hadde en oppvekst tett på kirkemiljøet og gospelmusikken. Han begynte i tidlig alder å spille fiolin, men skiftet i begynnelsen av tenårene til trommer, blant annet ved inspirasjon fra sin eldre bror.

Når han var atten år gammel flyttet han til New Orleans for å studere musikk ved Loyola University. Her ble han blant annet kjent med pianisten Jon Cowherd, som han har hatt et vedvarende musikalsk samarbeid med gjennom karrieren.

Under sitt opphold i New Orleans inngikk han i en rekke musikalske samarbeid, både med sine eldre læremestre, samt jevnaldrende kolleger som Nicholas Payton, Harry Connick Jr. og Joshua Redman. Som følge av dette ble han etter hvert et veletablert navn på jazzscenen i byen.  

Brian Blade

av Tom Van Ghent. CC BY 2.0

Blade fikk sitt internasjonale gjennombrudd på midten av 90-tallet i ensembler ledet av Joshua Redman, Brad Mehldau og Kenny Garrett. Senere har han også jobbet med en rekke ikoniske figurer fra både jazz, singer/songwriter og countrysjangrene. Blant disse finner vi navn som Herbie Hancock, Chick Corea, Bill Frisell, Joni Mitchell, Emmylou Harris og Bob Dylan.

Noen kjennetegn ved hans musikalske uttrykk kan sies å være en spesielt dynamisk, lydhør og åpen tilnærming til musikken og trommespillet. Blant sine innflytelser fra jazz og improvisasjonsmusikk trekker han i et intervju frem oppdagelsen av John Coltranes musikk, og spesielt Coltranes trommeslager Elvin Jones, som viktig. Videre nevner Blade også sin lærer fra New Orleans, Johnny Vidacovich, som særlig viktig for utviklingen av sitt uttrykk på instrumentet.

I tillegg til jazzmusikken er innflytelser fra andre sjangre, som for eksempel country og gospel, også fremtredende elementer i hans egen musikk. Hoveddelen av hans musikalske virke kan plasseres innenfor jazz- og improvisasjonsmusikk, men med det pop-orienterte singer/songwriter-albumet Mama Rosa (2009, Verve) tar han et tydelig steg vekk fra dette. Albumet reflekterer blant annet Blades tidligste musikalske innflytelser og hans religiøse tilhørighet.

Brian Blade har siden år 2000, sammen med bassisten John Patitucci og pianisten Danilo Perez, vært en del av kvartetten til den legendariske jazzsaksofonisten Wayne Shorter. Gruppen har utgitt fire album.

Blade har også utmerket seg som bandleder og komponist med prosjektet Brian Blade Fellowship (også kjent som The Fellowship Band). Bandet debuterte i 1998 med utgivelsen Brian Blade Fellowship (Blue Note Records) og har senere utgitt tre album, hvorpå det seneste kom i 2014 med tittelen Landmarks (Blue Note Records/Decca).

Besetningen består av Brian Blade (trommer), Jon Cowherd (Piano), Myron Walden (saksofon), Melvin Butler (saksofon) og Chris Thomas (kontrabass), samt gitaristene Marvin Sewell og Jeff Parker (tidligere Kurt Rosenwinkel).

  • Season of Changes (2008, Verve)
  • Mama Rosa (2009, Verve)
  • Quiver (2012, Allegro Corp./Yellowbird)
  • Landmark (2014, Blue Note) 
  • Joshua Redman Mood Swings (1994, Warner Bros.)
  • Wayne Shorter Quartet Beyond the Sound Barrier (2005, Verve)
  • Joni Mitchell Travelogue (2002, Nonesuch Records)
  • Bob Dylan Time Out of Mind (1997, Columbia Records

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.