Veterinær er en dyrlege. Retten til å kalle seg veterinær og utøve veterinærvirksomhet i Norge er basert på autorisasjon fra Mattilsynet. Vilkår for autorisasjon er fullført 5½-årig veterinærmedisinsk utdanning ved Norges veterinærhøgskole eller tilsvarende utenlandsk lærested i EØS-området. For kandidater med eksamen fra andre læresteder kreves det i tillegg at prøver i visse fag blir bestått.

Faktaboks

Uttale
veterinˈær
Etymologi
av latin ‘trekkdyr’

Veterinærenes oppgaver er ifølge lov av 15. juni 2001 om veterinærer og annet dyrehelsepersonell å arbeide for dyrenes, også viltlevende dyrs, velferd og sunnhet og medvirke til etisk og miljømessig forsvarlig dyrehold. Veterinærene er også pålagt viktige oppgaver i å verne samfunnet mot farer og skader forårsaket av dyresykdommer eller av næringsmidler og produkter av animalsk opprinnelse. Veterinærer arbeider i privat praksis, i hygiene- og næringsmiddelsektoren og i undervisning og forskning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg