Walter Hasenclever

Faktaboks

Walter Hasenclever
Uttale
hˈasenclever
Født
8. juli 1890, Aachen
Død
21. juni 1940, Interneringsleiren Les Milles ved Aix-en-Provence
Walter Hasenclever fotografert av Hugo Erfurth i 1917

Artikkelstart

Walter Hasenclever var en tysk forfatter. Hasenclever var i første rekke dramatiker og ble svært kjent for sitt drama Der Sohn (1914), som var en av ekspresjonismens store teatersuksesser.

Biografi

Hasenclever studerte jus, filosofi og litteratur i Oxford, Lausanne og Leipzig fra 1908 til 914. I første verdenskrig var han soldat fra 1915 til 1917. Etter krigen engasjerte han seg politisk, og han arbeidet i flere perioder som journalist, blant annet i Paris fra 1924 til 1928. I 1930 var han dreiebokforfatter i Hollywood.

Da nasjonalsosialistene kom til makten i Tyskland i 1933, ble Hasenclever ilagt yrkesforbud og hans verker brent på bokbål. Han emigrerte til Frankrike. Som mange andre tyske eksilanter i Frankrike ble han internert, og sine opplevelser der skildret han i selvbiografien Die Rechtlosen (1940). I 1940 tok Hasenclever sitt eget liv i interneringsleiren Les Milles ved Aix-en-Provence.

Forfatterskap

Hasenclever debuterte som lyriker i 1910 med diktsamlingen Städte, Nächte und Menschen, i 1913 kom Der Jüngling. Dramaet Der Sohn (1914) var et oppgjør med fedregenerasjonen, et viktig tema i ekspresjonismen, og teaterstykket var et av periodens største teatersuksesser. Stykket tematiserer konflikten mellom generasjonene og viser unge mennesker som gjør opprør mot fedrenes autoriteter. I senere verker framstår Hasenclever revolusjonær og gjør bruk av ekspresjonistisk patos og bitende samfunnssatire (blant annet i Die Menschen fra 1918 og Mord fra 1926). Tragedien Antigone (1917) reflekterer forfatterens pasifistiske holdning.

Hasenclever skrev også populære komedier. Både Die Entscheidung (1919), Ein besserer Herr (1926) og Ehen werden im Himmel geschlossen (1928) var mye spilt mellomkrigstida.

Posthumt kom Gedichte, Dramen, Prosa (1963, utgitt av Kurt Pinthus) ut.

Betydning

Hasenclever forbindes i dag først og fremst med Der Sohn, som fikk stor betydning for utviklingen av ekspresjonistisk dramatikk og teaterkunst. Det har blitt skrevet flere biografier om forfatteren. Siden 1996 deler Walter-Hasenclever-foreningen i Aachen annethvert år ut Walter-Hasenclever-prisen. Arkivet etter Walter Hasenclever fins i det tyske litteraturarkivet i Marbach.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg