Yrkesforbud er det forhold at en arbeidstaker som søker en stilling, ikke blir ansatt på grunn av sitt politiske eller kulturelle syn, eller at en som er ansatt, blir sagt opp av samme grunn.

Den tidligere arbeidsmiljøloven av 4. feb. 1977 § 55 A fastsatte utgangspunktet om at en arbeidsgiver ikke kan legge vekt på hvordan en søker stiller seg til blant annet politiske eller kulturelle spørsmål. Dette utgangspunktet er videreført i arbeidsmiljøloven av 17. juni 2005 kapittel 13, se særlig § 13-1.

Lovens § 13-2 presiserer forbudet til å gjelde utlysning av stilling, ansettelse, omplassering og forfremmelse, opplæring og annen kompetanseutvikling, lønns- og arbeidsvilkår samt opphør av ansettelse. Forskjellsbehandling som har et saklig formål, ikke er uforholdsmessig inngripende overfor den eller de som forskjellsbehandles og som er nødvendig for utøvelse av arbeid eller yrke, anses ikke som diskriminering etter arbeidsmiljøloven (§ 13-3).

Yrkesforbud (Berufsverbot) ble i tysk politisk debatt også gitt betydningen utelukkelse fra offentlig stilling på grunn av en antatt illojal holdning til forfatningen, og ble praktisert i Vest-Tyskland fra 1972, fra 1976 etter en beslutning av forbundsregjeringen, bygd på et vedtak i Forbundsdagen og en uttalelse fra forfatningsdomstolen. Berufsverbot gikk av bruk i 1980-årene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.