Burlington - by i Vermont, USA

Burlington er største by i delstaten Vermont i USA, med 42 239 innbyggere (U.S. Census 2017), og ligger på østsiden av Lake Champlain, 72 kilometer sør for grensen mot Canada.

Faktaboks

Uttale
bˈə:liŋtən

Næringsliv

Burlingtons økonomi er i første rekke basert på undervisning, helsetjenester, handel, transport og tjenester samt noe industri og turisttrafikk. Byen eier Burlington International Airport, Vermonts største flyplass, i nabobyen South Burlington.

Utdanning og kultur

I byen finnes University of Vermont (UVM), som ble grunnlagt i 1790, og Champlain College. UVM Medical Center er Vermonts største hospital.

Battery Park er en hovedattraksjon. Det er flere årlige festivaler på Church Street Marketplace i byens sentrum. Vermont City Marathon og en bokseturnering arrangeres årlig.

Historie og kultur

I 1775 begynte nybyggere å rydde land i området og organisere en landsby, men bosetting ble forsinket av utbruddet av den amerikanske uavhengighetskrigen samme år. Under den britisk-amerikanske 1812-krigen var det flere trefninger mellom batterier på land og britiske krigsskip på innsjøen.

Beliggenheten ved Lake Champlain gjorde Burlington til en havne- og handelsby særlig etter åpning av kanaler i 1823, 1825 og 1843. Burlington fikk bystatus i 1865 og har mange historiske bygninger. En stor ravine ble igjenfylt med avfall på 1800-tallet slik at byens areal ble utvidet.

Siden 2010 har Burlington hatt en svak nedgang i folketallet. Burlington ble i 2015 den første byen i USA som drives helt av fornybar energi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg