Faktaboks

Montpelier
Uttale
måntpˈiliə
Innbyggertall
8000 (2020)
Vermont State House i Montpelier har som de føderale myndighetene et tokammersystem. Representantenes hus består av 150 medlemmer og senatet 30 medlemmer.
.
Lisens: CC BY 2.0

Montpelier er hovedstaden i delstaten Vermont i USA. Byen ligger sentralt i delstaten ved Winooski River. Med 8000 innbyggere er Montpelier USAs minste delstatshovedstad (US Census, 2020).

Montpelier har navn etter byen Montpellier i Frankrike.

Historie og kultur

Montpelier ble opprettet som kommune i 1781, men første permanente bebyggelse var en tømmerhytte oppført i 1787. Montpelier fikk byråd i 1791 og ble delstatshovedstad i 1805, da byen hadde 1200 innbyggere. Jernbanen kom i 1849. Gateløp parallelt med Winooski River og elvens to tilløp, var ferdig anlagt i 1858. Året etter åpnet bygningen for delstatsforsamlingen, Vermont State House. Montpelier fikk bystatus i 1895. Bysenteret, som ligger på en flate, ble rammet av brann i 1875. Det var store vannflommer i 1927 og 1992.

De fleste av innbyggerne er sysselsatt i administrasjon, videregående utdanning, forsikring og vinterturisme. Byens befolkning eser på dagtid, siden mange arbeidstakere er bosatt i forstedene.

Institusjoner for høyere utdanning i Montpelier er Community College of Vermont og Vermont College of Fine Arts.

Hovedattraksjoner er Vermont State House og Vermont History Museum. Green Mountain Film Festival arrangeres årlig i mars.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg