Montpelier

Vermont State House i Montpelier har som de føderale myndighetene et tokammersystem. Representantenes hus består av 150 medlemmer og senatet 30 medlemmer.
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Montpelier er en by og hovedstaden i delstaten Vermont i USA med 7584 innbyggere (U.S. Census 2017). Byen ligger sentralt i delstaten ved Winooski River og er USAs minste delstatshovedstad. Den har navn etter byen Montpellier i Frankrike.

Faktaboks

Uttale
måntpˈiliə

Historie og kultur

Montpelier ble opprettet som kommune i 1781, men første permanente bebyggelse var en tømmerhytte oppført i 1787. Montpelier fikk byråd i 1791 og ble delstatshovedstad i 1805 og hadde da 1200 innbyggere. Byen fikk jernbane i 1849. Gateløp parallelt med Winooski River og med denne elvens to tilløp var ferdig anlagt i 1858. Året etter åpnet bygningen for delstatsforsamlingen, Vermont State House. Montpelier fikk bystatus i 1895. Bysenteret, som ligger på en flate, ble rammet av brann i 1875. Det var store vannflommer i 1927 og 1992.

De fleste av innbyggerne er sysselsatt i administrasjon, videregående utdanning, forsikring og vinterturisme. Byen har noe lettindustri.

Community College of Vermont, New England Culinary Institute og Vermont College of Fine Arts er blant fem institusjoner for høyere utdanning i Montpelier.

Hovedattraksjoner er Vermont State House og Vermont History Museum. Green Mountain Film Festival arrangeres årlig i Montpelier.

Befolkning

Siden 1970 har antallet innbyggere vært synkende. På grunn av det store antallet arbeidsplasser innen administrasjon øker Montpeliers befolkning til omkring 21 000 på virkedager.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg