Såheim kraftverk

Av /Norsk Hydro.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Artikkelstart

Såheim kraftverk er et vannkraftverk beliggende i Rjukan sentrum, Tinn kommune, Vestfold og Telemark fylke. Kraftverket ligger i Skiensvassdraget.

Såheim kraftverk er det tredje kraftverket i den såkalte Rjukanstrengen. Kraftverket utnytter et fall på 269 m fra Vemork kraftverk, samt en rekke bekkeinntak ovenfor Rjukan. Kraftverket har en installert effekt på 185 MW og en årsproduksjon på 1033 GWh fra tre francisturbiner.

Det monumentale kraftverksbygget, på folkemunne også kalt Såheimsoperaen, skriver seg fra 1915 og er tegnet av arkitekt Thorvald Astrup og professor Olaf Nordhagen. Kraftverket var opprinnelig en integrert del av Norsk Hydros fabrikkanlegg for produksjon av kunstgjødsel. Kraftverket har i årenes løp blitt ombygd mange ganger. For eksempel er antallet aggregater redusert fra 11 til 3. Den opprinnelige rørgaten med ni smisveiste rør i tre tunneler er erstattet av én trykktunnel.

De tre nåværende aggregatene er satt i drift henholdsvis i 1959, 1961 og 1973. En felles driftsentral for alle Norsk Hydros kraftverk er lokalisert her. Eier er Hydro Energi, datterselskap av Norsk Hydro ASA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg