Aurangzeb

Faktaboks

Aurangzeb

Aurangzib

Muhi-ud-Din Muhammad

Uttale
aurangzˈeb
Født
3. november 1619, Mughalriket (nå i India)
Død
3. mars 1707
Fremstilling av Aurangzeb fra rundt 1680.
Av .

Artikkelstart

Aurangzeb var indisk stormogul fra 1658 til 1707. Han avsatte i 1658 sin far Shah Jahan og lot sine eldre brødre myrde, beseiret afghanerne og mahrattene og erobret blant annet Golkonda på Deccan. Han tok navnet Alamgir («verdenserobreren»).

Aurangzeb var en fanatisk muslim, men klok nok til å holde seg på god fot med europeerne. Hans bestrebelser for å etterleve sharia medførte blant annet at han stanset produksjonen av all ikke-abstrakt kunst og gav soldater og borgere frie hender til å gå løs på arkitektoniske fremstillinger av for eksempel ansikter, også de som fantes på muslimske palasser. Umåtelig mange tusen malerier, statuer og andre kunstverk ble ødelagt på denne måten.

Så langt det lot seg forene med hans intoleranse, var Aurangzeb på sitt vis en strengt rettferdig hersker. På den ene siden er han kjent for til tider å ha gått svært langt for å omvende ikke-muslimer, blant annet ved å brenne hindutempler og drepe hinduer som nektet å konvertere, samt diskriminere sikher og hinduer grovt økonomisk, mens konvertitter kunne bli overøst med gaver og privilegier. På den annen side tillot han en rekke hinduer å inneha ledende stillinger både i sin sivile administrasjon og i de militæres rekker – inkludert en hærsjef, to toppsjefer for statsfinansene og et tresifret antall høyere embetsmenn ved domstolene.

I de siste 26 år av sitt liv førte Aurangzeb ustanselig krig. Dette svekket riket, som etter hans død snart brøt sammen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Ken Hansen

I september i 1657 ble Shah Jahan syk, og trakk seg tilbake til fortet (Røde fort) i Agra, ved Taj Mahal. Han overlot til sin eldste sønn å herske i sitt sted. Innen et år hadde en annen sønn, Aurangzeb, fengslet sin far og kronet seg selv til hersker. Shah Jahan satt sine siste åtte år som fange i Røde fort. Aurangzeb, drepte sine tre brødre og en nevø, en etter en, på samme måte som sin far hadde gjort før ham.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg