Aurangzeb

Faktaboks

Aurangzeb
uttale:
aurangzˈeb
født:
1619
død:
1707

Aurangzeb, indisk stormogul. Aurangzeb avsatte 1658 sin far Shah Jahan og lot sine eldre brødre myrde. Han beseiret afghanerne og mahrattene og erobret bl.a. Golkonda på Deccan. Han tok navnet Alamgir ('verdenserobreren'). Aurangzeb var en fanatisk muslim, men klok nok til å holde seg på god fot med europeerne. Hans bestrebelser for å etterleve sharia medførte bl.a. at han stanset produksjonen av all ikke-abstrakt kunst og gav soldater og borgere frie hender til å gå løs på arkitektoniske fremstillinger av f.eks. ansikter, også de som fantes på muslimske palasser. Umåtelig mange tusen malerier, statuer og andre kunstverk ble ødelagt på denne måten.

Så langt det lot seg forene med hans intoleranse, var Aurangzeb på sitt vis en strengt rettferdig hersker. På den ene siden er han kjent for til tider å ha gått svært langt for å omvende ikke-muslimer, bl.a. ved å brenne hindutempler og drepe hinduer som nektet å konvertere, samt diskriminere sikher og hinduer grovt økonomisk, mens konvertitter kunne bli overøst med gaver og privilegier. På den annen side tillot han en rekke hinduer å inneha ledende stillinger både i sin sivile administrasjon og i de militæres rekker - inkludert en hærsjef, to toppsjefer for statsfinansene og et tresifret antall høyere embetsmenn ved domstolene.

I de siste 26 år av sitt liv førte Aurangzeb ustanselig krig. Dette svekket riket, som etter hans død snart brøt sammen.

Kommentarer (1)

skrev Ken Hansen

I september i 1657 ble Shah Jahan syk, og trakk seg tilbake til fortet (Røde fort) i Agra, ved Taj Mahal. Han overlot til sin eldste sønn å herske i sitt sted. Innen et år hadde en annen sønn, Aurangzeb, fengslet sin far og kronet seg selv til hersker. Shah Jahan satt sine siste åtte år som fange i Røde fort. Aurangzeb, drepte sine tre brødre og en nevø, en etter en, på samme måte som sin far hadde gjort før ham.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg