Ganges (religiøs betydning)

Varanasi ved Ganges. Mange hinduer kommer daglig hit for å få et rituelt bad i den hellige elven og for å be og meditere på trappene foran templer langs elven. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Elven Ganges i India er hinduismens helligste elv. Den omtales som «Moder Ganges», selve det hellige, nærende og rensende vann. I den hinduistiske mytologien har Ganges sitt utspring i himmelen der den er synlig som Melkeveien, og den strømmer ned på Jorden gjennom Shivas hår. Ganges betraktes også som Shivas hustru, og som hans kraft (shakti).

Å bade i Ganges er for hinduene en rituelt rensende, frelsende handling. Vann fra Ganges bringes i forseglede krukker og anvendes ved bryllup, gis til syke og så videre. Det finnes et stort antall valfartssteder langs Ganges' løp; blant annet Gangotri, som av hinduer blir regnet som kilden til Ganges, Hardwar, der elven renner ut på den nord-indiske sletta, Allahabad (Prayag), der sideelven Yamuna forener seg med Ganges, og, ikke minst, Varanasi (Benares), hinduenes helligste by.

I billedkunsten fremstilles Ganges som en ung kvinne som holder fruktbarhetssymboler i hånden. Hun fremstilles ofte parvis med sideelven Yamuna, også en ung kvinne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg