Våle og Balders død
Våle hevner drapet på Balder slik kunstneren Anker Eli Petersen tolket myten på et Færøysk frimerke.
Av /Postverk Føroya.
Lisens: CC BY 2.0

Våle er en av æsene, gudene, i den norrøne mytologien. Han er sønn av Odin og jotunkvinnen Rind og er modig i kamp, en god rytter og en dyktig skytter. Våle er mest kjent for at han kun én natt gammel hevner drapet på sin bror Balder ved å ta livet av sin andre bror Hod.

Faktaboks

Balder dør

Våle som hevner drapet av Balder er omtalt i flere kilder. De viktigste er Balders drømmer, Voluspå, Gylvaginning og Vavtrudnesmål. Myten starter med at Balder er plaget med vonde drømmer om at han skal dø. Odin, som forstå hvor katastrofalt det vil være om dette skjer, søker hjelp hos en volve som holder til i dødsriket Hel. Volven kan se inn i framtiden og forteller at Balder kommer til å dø, og at Odin skal få en sønn med jotunkvinnen Rind. Navnet hans er Våle og han skal hevne Balder bare én dag gammel.

Balders mor Frigg vil hindre at sønnen dør, og får alt levende og dødt i verden til å love at de ikke skal skade Balder. Frigg lar imidlertid være å be planten misteltein om å avlegge ed, fordi hun mener den er så liten og uanselig.

Nå som Balder er usårlig samler æsene i Åsgard seg for å more seg ved å bruke han som blink. Den ene som står utenfor leken er Balders blinde bror Hod. Jotnen Loke, som alltid ute etter å skade æsene, har fulgt etter Frigg i hemmelighet og vet at mistelteinen ikke har avlagt ed. Denne kunnskapen bruker han til å lage en pil med spiss av misteltein som han lurer Hod til å bruke til å skyte på Balder. Med Lokes hjelp tar Hod bue og pil og skyter Balder, som faller død om.

Våle hevneren

Våle i et Islandsk manuskript fra 1680.

Drapet på Balder er en spesielt alvorlig ugjerning, både fordi det dreier seg om et brodermord og at drapet skjer på æsenes hellige tingplass. For at balansen i verden skal gjenopprettes må dette drapet hevnes, men siden æsene ikke kan drepe en annen på den hellige tingplassen kan de ikke ta hevn selv. Odin er den fremste av æsene og den som er ansvarlig for at hevnen skjer. Volvens spådom blir oppfylt ved at Odin får sønnen Våle med jotunkvinnen Rind. Våle er avlet fram som den perfekte hevneren. I følge diktet Voluspå er han ikke en gang to netter gammel og har aldri kjemmet håret eller vasket hendene før han hevner Balder.

Dette er beskrevet i gudediktet Voluspå i Den eldre Edda. Her i en oversettelse til moderne nynorsk av Jackson Crawford (2012):

Det treet,
som såg ut ufarleg,
vart årsak til sorg
då Hod kasta ein kvist.
Bror hans Balder
vart fødd snart etterpå, Odin sin son; han hemna det
då han ikkje hadde levt to netter.

Etter at jorden går under i ragnarok, oppstår det en ny og vakker verden. Noen av æsene overlever og Våle, Balder og Hod, som kommer tilbake fra dødsriket, er blant dem.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bæksted, Anders. Nordiske guder og helter, 2002
  • Lind, Idar. Norrøn mytologi fra A til Å. Oslo, 2007
  • Munch, P.A. Norrøne gude- og heltesagn 1840-utgave, revisjon ved Jørgen Haavardsholm, 1996
  • Steinsland, Gro. Norrøn religion: Myter, riter, samfunn, 2005

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg