Blodhevn er hevn som en drept eller ærekrenket persons slektninger utøver ved å drepe drapsmannen selv eller noen av hans pårørende. Enkelte bruker også uttrykket blodhevn om langvarige sykluser av drap og motdrap i kriger eller krigslignende tilstander.

Blodhevn fra slektninger

Opprinnelig ble blodhevn benyttet som et begrep for å beskrive den hevn som en drept eller ærekrenket persons slektninger utøver. Slik hevn vil typisk være enten å drepe selve drapsmannen eller den personen som har ærekrenket noen, eller alternativt å ta livet av noen av hans eller hennes slektninger. Slik praksis er kjent fra en rekke samfunn verden over i ulike historiske epoker, som hos amerikanske urfolk, arabere, korsikanere, montenegrinere og nordiske folk.

Ofte er blodhevn vanligere i samfunn organisert rundt slekts- og ættelinjer og hvor staten enten er fraværende, svak eller har lav eller ingen legitimitet. I slike samfunn er blodhevn ofte nært knyttet til langvarige konflikter og spenninger mellom slektsgrupper eller klaner, som i noen søreuropeiske samfunn som Korsika. I norrøn tid hos nordiske folk ble blodhevn ansett som en hellig plikt, noe som også kom til uttrykk i den eldste lovgivningen. I Norge forsvant dette punktet fra lovgivningen først mot slutten av Håkon Håkonssons styre.

Blodhevn i krig

I nyere forskning har begrepet blitt utvidet til også å omfatte langvarige sykluser av drap og motdrap i kriger eller krigslignende tilstander. Her er ikke blodhevn knyttet til slektsorganiserte samfunn, enkeltdrap eller begreper om ære. I dette perspektivet omfatter blodhevn også ideer om hevn eller gjengjeldelse i krigføring og i væpnede konflikter. Et eksempel her er utførelse av gjengjeldelsesangrep som ikke er militært eller strategisk begrunnet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg