Tsjekkias tyskspråklige litteratur

Café Arco i Praha (1907)

Café Arco i Praha (1907) av Ukjent fotograf. Falt i det fri (Public domain)

Rainer Maria Rilke (1900)

Rainer Maria Rilke av Ukjent fotograf. Falt i det fri (Public domain)

I de historiske områdene Böhmen og Mähren har tyskspråklig litteratur en lang tradisjon. De to områdene hørte til Østerrike-Ungarn, hvor tysk var ett av flere offisielle språk. Det har i mange hundre år levd tyskspråklige minoriteter i denne delen av Europa.

Det mest betydningsfulle senteret for tyskspråklig litteratur i Tsjekkia er Praha. Begrepet „Prager deutsche Literatur“ (pragertysk litteratur) omfatter litteratur skrevet av forfattere fra den tyskspråklige minoriteten i Praha, fra 1871 til 1939 (den tyske okkupasjonen av Tsjekkoslovakia i mars 1939). Blant de viktigste forfatterne er Max Brod, Franz Kafka, Egon Erwin Kisch, Gustav Meyrink, Rainer Maria Rilke, Johannes Urzidil, Ernst Weiß (1882-1940), Franz Werfel og Oskar Wiener (1873-1944).

Gruppen Concordia, grunnlagt i 1871, var et kulturelt, konservativt, samlingspunkt i Praha. Mot slutten av 1800-tallet oppstod en motbevegelse til Concordia under navnet Jung-Prag (Det unge Praha), etter mønster fra Jung-Wien. Gustav Meyrink, Rainer Marie Rilke og Oskar Wiener var tilknyttet Jung-Prag. Som i Wien, samlet forfatterne seg i byens mange caféer som ble kulturelle møtesteder, blant annet i Café Arco. Blant annet Max Brod, Franz Kafka, Egon Erwin Kisch og Franz Werfel hørte til Arco-kretsen, som hadde sitt høydepunkt tidlig på 1900-tallet.

Omfanget av tyskspråklig litteratur skrevet av tsjekkiske forfattere etter 1945 er begrenset. Den mest betydningsfulle forfatteren er Libuše Moníková (1945-1998). Som den siste representanten for den pragertyske litteraturen regnes Lenka Reinerová (1916-2008).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.