Tsjekkias tyskspråklige litteratur

Café Arco i Praha (1907)
Café Arco i Praha (1907) av . Falt i det fri (Public domain)
Rainer Maria Rilke (1900)
Rainer Maria Rilke av . Falt i det fri (Public domain)

I de historiske områdene Böhmen og Mähren har tyskspråklig litteratur en lang tradisjon. De to områdene hørte til Østerrike-Ungarn, hvor tysk var ett av flere offisielle språk. Det har i mange hundre år levd tyskspråklige minoriteter i denne delen av Europa.

Det mest betydningsfulle senteret for tyskspråklig litteratur i Tsjekkia er Praha. Begrepet „Prager deutsche Literatur“ (pragertysk litteratur) omfatter litteratur skrevet av forfattere fra den tyskspråklige minoriteten i Praha, fra 1871 til 1939 (den tyske okkupasjonen av Tsjekkoslovakia i mars 1939). Blant de viktigste forfatterne er Max Brod, Franz Kafka, Egon Erwin Kisch, Gustav Meyrink, Rainer Maria Rilke, Johannes Urzidil, Ernst Weiß (1882-1940), Franz Werfel og Oskar Wiener (1873-1944).

Gruppen Concordia, grunnlagt i 1871, var et kulturelt, konservativt, samlingspunkt i Praha. Mot slutten av 1800-tallet oppstod en motbevegelse til Concordia under navnet Jung-Prag (Det unge Praha), etter mønster fra Jung-Wien. Gustav Meyrink, Rainer Marie Rilke og Oskar Wiener var tilknyttet Jung-Prag. Som i Wien, samlet forfatterne seg i byens mange caféer som ble kulturelle møtesteder, blant annet i Café Arco. Blant annet Max Brod, Franz Kafka, Egon Erwin Kisch og Franz Werfel hørte til Arco-kretsen, som hadde sitt høydepunkt tidlig på 1900-tallet.

Omfanget av tyskspråklig litteratur skrevet av tsjekkiske forfattere etter 1945 er begrenset. Den mest betydningsfulle forfatteren er Libuše Moníková (1945-1998). Som den siste representanten for den pragertyske litteraturen regnes Lenka Reinerová (1916-2008).

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg