Faktaboks

Gustav Meyrink

Gustav Meyer

Uttale
mˈairiŋk
Født
19. januar 1868, Wien
Død
4. desember 1932, Starnberg
Gustav Meyrink (ca. 1886)
Gustav Meyrink (ca. 1886)

Gustav Meyrink var en østerriksk forfatter og oversetter. Han er først og fremst kjent som en representant for fantastisk litteratur (begrepet brukes om skjønnlitteratur som inneholder elementer fra for eksempel sagn og legender og dermed overskrider grensen til det overnaturlige) i det tjuende århundre.

Biografi

Gustav Meyrink ble født i München, men bodde fra 1883 til 1903 i Praha hvor han var en del av den pragertyske litteraturen. Han gikk i banklære og grunnla en bank i Praha. Da han i 1902 ble fengslet på grunn av mistanke om bedrageri, måtte han – selv om anklagen viste seg å være ubegrunnet – avslutte bankvirksomheten. I årene 1903–1905 bodde han i Wien, deretter flyttet han til München og senere til Starnberg, hvor han bodde fram til sin død.

Gjennombrudd og hovedverk: Golem

Bokomslaget til førsteutgaven av "Der Golem" (1915)
Bokomslaget til førsteutgaven av "Der Golem" (1915)

Gjennombruddet ble romanen Golem (originaltittel: Der Golem, trykt som fortsettelsesroman i 1913–1914, første bokutgivelse i 1915, filmatisert av Piotr Szulkin i 1979; norsk oversettelse 1980). Romanen er en rammefortelling, som begynner med at en jeg-forteller faller i en merkelig søvn. I denne drømmetilstanden befinner han seg i den jødiske ghettoen i det gamle Praha, i skikkelsen til Athanasius Pernath, en mann som livnærer seg gjennom å skjære ut gemmer og restaurere gamle bøker. Her fortelles også legenden om golem-figuren skapt av rabbi Judah Loew ben Bezalel i Praha. Romanen gjenspeiler tidens interesse for identitetsspørsmål, for drømmenes betydning, for undertrykte følelser og begjær.

Øvrige litterære verk

De senere romanene fikk ikke på langt nær samme mottakelse som Der Golem. Blant de mest kjente er Das grüne Gesicht (1916), hvor hovedpersonen, jøden Ahasverus, profeterer verdens snarlige undergang, Walpurgisnacht (1917) og Der weiße Dominikaner (1921).

Forfatterskapet er preget av blant annet teosofi, mystikk og kabbala, noe som bidro til å gjøre hans senere litterære tekster delvis utilgjengelige for et bredt publikum. Et unntak er Walpurgisnacht, som tematiserer konflikter mellom den tyske og den tsjekkiske befolkningen rundt første verdenskrig.

Meyrink skrev for flere tidsskrifter, blant annet Simplicissimus og Der liebe Augustin. Han skrev også komedier sammen med Alexander Roda Roda (1872–1945).

Betydning

Meyrink er en av de få representantene for tyskspråklig fantastisk litteratur i det nittende og tidlige tjuende århundre, og forfatterskapet kan sees i samme tradisjon som for eksempel E. T. A. Hoffmann. Golem har bidratt til interessen for den jødiske ghettoen i det gamle Praha og for de myteomspunnene historiene om golemfiguren til rabbi Judah Loew ben Bezalel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg