akkordeon

Den norske trekkspilleren Toralf Tollefsen (1914-1994), var en pioner i klassisk musikk på trekkspill. Her er han fotografert sammen med beundrere ved en konsert i Molde på 1960-tallet. Instrumentet Tollefsen benytter her er et akkordeon med ni bassrader.
.

Artikkelstart

Akkordeon er en type trekkspill. Akkordeon skiller seg fra et vanlig trekkspill med at det har enkelttoner over flere oktaver i instrumentets bassmanual, kalt melodibass. Dette er i motsetning til det tradisjonelle trekkspillet som har ferdigkoblede akkorder, og enkelttoner kun over én oktav, kalt standardbass.

Faktaboks

Uttale

akkˈordeon

Begrepet akkordeon, slik det er innarbeidet i Skandinavia, kommer fra det engelske ordet for trekkspill, accordion. På engelsk brukes accordion om alle typer trekkspill. Trekkspill med melodibass, altså akkordeon, omtales på engelsk oftest som free bass accordion.

Akkordeon brukes først og fremst innen kunstmusikk og folkemusikk, men også i andre musikkformer som for eksempel tango og jazz.

Historikk

Trekkspill med melodibass ble tatt i bruk av enkelte utøvere allerede tidlig på 1900-tallet. Imidlertid fikk denne type trekkspill større utbredelse først på andre halvdel av 1900-tallet. I denne perioden begynte en rekke komponister og skrive for akkordeon, noe som aktualiserte det sterkt som et seriøst konsertinstrument innen klassisk musikk.

I Skandinavia har komponister som Arne Nordheim, Ole Schmidt og Torbjörn Lundquist skrevet musikk for instrumentet. Blant de mest kjente akkordeonistene her i Skandinavia kan nevnes danske Mogens Ellegaard, norske Geir Draugsvoll og Frode Haltli.

Beskrivelse

Akkordeon finnes i utgaver både med pianoklaviatur og knappesystem i diskantmanualen. Et akkordeon skiller seg ikke nødvendigvis fra andre trekkspill i utseende. Akkordeon finnes i ulike størrelser, alt fra begynnerinstrumenter for barn, til profesjonelle modeller.

Et moderne akkordeon med full størrelse kan ha et toneomfang opp til 6 ½ oktav. De fleste akkordeon i dag, har et såkalt konvertersystem, som gjør at man kan veksle mellom standardbass og melodibass. Det kan da skiftes mellom de ulike bass-systemene ved å trykke ned en knapp som kobler om disse. Tidligere var det også vanlig med trekkspill hvor tre knapperader med melodibass var plassert på bassmanualen nærmest belgen, innenfor seks rader med standarsbass. Disse instrumentene kalles ni-rader, og er til dels i bruk fremdeles.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg