Trier

Trier, by i Tyskland, i delstaten Rheinland-Pfalz, i Moseldalen, 20 km fra grensen mot Luxembourg. Trier har 107 233 innbyggere (2014). Trier er Tysklands eldste by. Byen er et kommunikasjonsknutepunkt og handelssenter for omegnen med stor handel av moselviner. Videre har Trier en allsidig industri, med produksjon av øl, tobakk, tekstiler, lærvarer og maskiner m.m.

Faktaboks

uttale:
tri:r
også kjent som:
fr. Trèves

Trier er et katolsk bispesete. Deluniversitet (Trier–Kaiserslautern) fra 1970, selvstendig universitet fra 1975. Fra romertiden er blant annet den store, befestede porten Porta Nigra, amfiteater og de keiserlige badeanlegg. Den romanske domkirken, bygd omkring en basilika fra 300-tallet, er en viktig valfartskirke. Disse er oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Byen har også mange byggverk fra gotikk og barokk.

Historikk

Trier ble grunnlagt ca. 15 f.Kr. av Augustus (Augusta Treverorum), og ble senere hovedstad i Gallia. Allerede i romersk keisertid ble byen et betydelig vinhandelssenter, og hadde ca. 50 000 innbyggere. På 300-tallet var Trier hovedstad i det vestromerske rike. Erkebispesete fra Karl den stores tid til 1801. I middelalderen hersket fyrstbiskopene av Trier over et stort område. Universitet fra 1473 til den franske okkupasjon 1797. Byen ble tilkjent Frankrike 1801, Preussen 1815.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg