Faktaboks

Trier
fr. Trèves
Uttale
tri:r
Trier

Trier.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Trier er en by i delstaten Rheinland-Pfalz i Tyskland. Den ligger i Moseldalen, 20 kilometer øst for grensen mot Luxembourg. Byen er omgitt av fjellkjedene Eifel i nord og Hunsrück i sør. Trier har 111 500 innbyggere (2019), og går for å være Tysklands eldste by.

Religion

Trier er katolsk bispesete, og har hatt en sentral posisjon for romersk-katolsk kristendom i Tyskland opp gjennom historien. Den romanske domkirken, bygget omkring en basilika fra 300-tallet, er en viktig valfartskirke. Der befinner den såkalte hellige kjortel seg, et plagg som Jesus etter sigende skal ha båret under korsfestelsen. Benediktinerklosteret St. Matthias inneholder apostelen Mattiassarkofag.

Trier har en egen høyskole for katolsk teologi, samt et betydelig teologisk bibliotek tilknyttet presteutdanninginstitusjonen Bischöfliches Priesterseminar Trier. En av pilegrimsveiene til Santiago de Compostela passerer gjennom byen.

Severdigheter

Porta Nigra
Av .
Lisens: CC PDM

Porta Nigra, en stor, befestet byport fra romertiden, er Triers mest kjente landemerke. Porten står oppført på UNESCOs verdensarvliste sammen med blant annet domkirken, et romersk amfiteater fra omkring 100 evt. og delvis restaurerte keiserlige badeanlegg fra 300-tallet. Tysklands eldste bro, Römerbrücke, er også inkludert på listen.

Trier har flere velholdte slott fra det 17. og 18. århundre, blant annet det barokke Kesselstatt og et tidligere kurfyrstepalass i renessanse- og rokokkostil.

Kultur

Triers byteater åpnet i 1802, og det kommunale teateret rommer i dag opera, ballett og filharmoni. Rheinisches Landesmuseum har en imponerende arkeologisk samling, mens Museum am Dom rår over verdifulle religionshistoriske artefakter. Byen har også et stort leketøysmuseum samt Karl-Marx-Haus viet det berømte bysbarnet.

Trier er vertskap for en årlig internasjonal orgelmusikkfestival.

Næringsliv

Byen er et kommunikasjonsknutepunkt og handelssenter for omegnen, og har stor turisttrafikk. Fremstilling av og handel med vin spiller en særlig viktig rolle. Videre har Trier en allsidig industri med produksjon av tobakk, øl, lærvarer, maskiner, elektrotekniske innretninger med mer. Byen har også et skipsverft.

Historie

Trier ble trolig grunnlagt av Augustus som Augusta Treverorum i 16 fvt., og ble senere hovedstad i Gallia. Allerede i romersk keisertid ble byen et betydelig vinhandelssenter, og var lenge den største byen nord for Alpene. På 300-tallet var Trier hovedstad i det vestromerske riket. Siden ble byens innflytelse redusert, men den beholdt sin viktige stilling for religiøs virksomhet. Trier var erkebispesete fra Karl den stores tid til 1801. Byen var sentrum for hekseprosessene på slutten av 1500-tallet.

I middelalderen hersket fyrstbiskopene av Trier over et stort område. Fra 1473 til den franske okkupasjonen i 1797 hadde byen universitet. Trier ble tilkjent Frankrike i 1801 og Preussen i 1815. Etter første verdenskrig trakk de prøyssiske troppene seg ut av byen. I 1970 ble Trier på ny universitetsby, først delt med Kaiserslautern, fra 1975 med selvstendig universitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg