Tix

Faktaboks

Tix

Andreas Andresen Haukeland

Født
22. april 1993, Bærum
Tix
/NRK.

Artikkelstart

Tix er en norsk artist, produsent og låtskriver. Han ble først kjent for en rekke russelåter, og har toppet VG-lista fire ganger. I 2020 var han den mest strømmede artisten i Norge og han vant Melodi Grand Prix i 2021. Samme år ble han kåret til Årets spellemann under Spellemannprisen.

Tix har et karakteristisk image, som regel kledd i pannebånd, pels og solbriller. Ifølge Haukeland selv er Tix en artistfigur med begrenset holdbarhet. Han har uttalt at Tix har en «dødsdato», der pannebåndet vil bli lagt på hylla til fordel for en annen retning eller karriere.

Bakgrunn

Haukeland vokste opp på Avløs i Bærum. Han har Tourettes syndrom, en medfødt tilstand som kjennetegnes av ufrivillige og gjentakende lyder og bevegelser, såkalte tics. Han har også OCD og ADHD. På ungdomsskolen ble han kalt «Tics», og opplevde det han i ettertid har beskrevet som «på kanten til mobbing». Han begynte å bruke sine karakteristiske solbriller for å skjule rykningene rundt øynene. I samme periode begynte han å lytte aktivt til musikk, noe han ikke hadde gjort tidligere. Han fikk også sin første gitar, begynte å spille akustisk popmusikk og merket at ticsene forsvant mens han spilte.

Russelåter

I russetiden i 2012 oppdaget Haukeland EDM, elektronisk dansemusikk, som var den mest populære musikken på de fleste russebussene. Siden tidlig på 2000-tallet hadde det også blitt mer populært for russen, spesielt i Bærum og Oslo, å få spesialskrevet egne sanger til sin russebuss. Flertallet av disse sangene var innenfor sjangeren EDM og mange var instrumentale. Etter hvert ble det mer populært med norske, og ofte grove, humoristiske tekster.

Samme år ble han spurt om han kunne skrive en sang til en russebuss for 2013-kullet.

Dette ble starten på en produktiv og innbringende periode, som ga Haukeland en inntekt på over tre millioner kroner i både 2016 og 2017. Russelåter var nå nærmest en egen sjanger: heftig og rølpete elektronisk popmusikk med norske tekster. Artistene bak kunne bli strømmet så mye at de etter tur havnet på hitlistene, ble spilt på radio, fikk mediedekning og skrev platekontrakt.

Sangene var samtidig kontroversielle, blant annet ble flere av de grove tekstene oppfattet som kvinnefiendtlige.

Tix fikk et nasjonalt gjennombrudd med sangen «Sjeiken 2015». Den ble skrevet til russebussen til lillebroren Mathias. Den førte samtidig til en debatt om tekstlinjer som «Og i kveld er det lov å være hore / Vil du være med meg hjem når vi drikkes under bordet?».

I perioden 2015–2020 hadde Haukeland 13 russelåter inne på VG-lista. Han oppsummerte perioden med debutalbumet Dømt og berømt (2016) på Sony Music. Det lå 79 uker på VG-lista, med andreplass som høydepunkt.

Sammen med forløperen Andreas «Axident» Schuller og etterfølgere som Ringnes-Ronny og El Papi gjorde Haukeland «russemusikk» til en egen sjanger, med inspirasjon fra grove raptekster, dansbar og hektisk EDM og rølpete dansebandmusikk.

Videre karriere

Siden 2017 har Tix utvidet nedslagsfeltet. Han varmet opp for Justin Bieber i Stavanger, og forsøkte seg også som låtskriver i Los Angeles, med stor suksess. Han skrev kontrakt med låtskriverselskapet Artist Publishing Group, og var blant annet medkomponist på «Game Time» (2017) for Flo Rida og «Sweet But Psycho» (2018) for Ava Max. Disse har passert henholdsvis 30 millioner og én milliard avspillinger på Spotify.

Han skrev platekontrakt med Universal, og neste fase i solokarrieren startet med singelen «Shotgun» (2018). Denne var den første Tix-sangen som ikke var en russelåt. Siden har han utvidet tematikk, musikalsk stil og tekstuniverset, blant annet med listetopperne «Jeg vil ikke leve» (2019), «Kaller på deg» (2020) og «Karantene» (2020). Begge de sistnevnte ble nominert til «Årets låt» under Spellemannprisen i 2021.

Parallelt gjennomførte Haukeland også en rekke TV-oppdrag, som bidro til å øke både synlighet og popularitet. I 2018 serverte han en klementin som forrett i 4-stjerners middag TVNorge, i 2019 deltok han i ellevte sesong av Paradise Hotel TV3, mens han i 2020 var én av tre dommere i Idol på TV 2.

Han avrundet 2020 som årets mest strømmede artist på Spotify i Norge, foran navn som The Weeknd, Kygo, Juice WRLD og Billie Eilish.

Melodi Grand Prix

I 2021 gikk Tix til topps i Melodi Grand Prix med sangen «Ut av mørket», hans fjerde førsteplass på VG-lista. Den engelskspråklige versjonen «Fallen Angel» var Norges representant i Eurovision Song Contest i Rotterdam. I den første semifinalen tok Tix av seg solbrillene i noen sekunder, noe som synliggjorde tics. Han var blant de ti som ble stemt frem til finaleplass, og endte opp på en 18.-plass i finalen, med 75 poeng.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg