Fès

Fès. Gjennom porten Bab Bou Jeloud sees to minareter i den gamle bydelen Fès el-Bali. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Fès er en by i Marokko. Byen ligger sentralt i den nordlige delen av landet, rundt 200 kilometer øst for hovedstaden Rabat, ved elven Oued Fès, rett ovenfor sammenløpet med Oued Sebou.

Faktaboks

Uttale

fe:s

Også kjent som

Fez

arabisk: Fas

Fès har 1 178 000 innbyggere (2017) og er et viktig handels- og håndverkssenter, med en fordelaktig beliggenhet ved krysningspunktet for flere handelsveier.

Næringsliv

Vannføringen i Oued Fès tillater betydelig kunstvanning året rundt, og Fès' omegn er rik på olivenlunder og frukthager. Byen har bomulls-, ull-, såpe- og garveriindustri, videre tilvirkning av blant annet næringsmidler, tepper, lær (marokeng) og våpen. Byen har også en stolt tradisjon for håndverksprodukter, og hodeplagget fes ble opprinnelig farget av bær fra byens omegn.

Fès har en internasjonal lufthavn, Saïs Airport (IATA: FEZ), med direkteavganger til flere europeiske storbyer. Byen har to universiteter.

Bybeskrivelse

Oued Fès skiller gamlebyen (medinaen) Fès el-Bali i nord fra nybyen Fès el-Jedid i sørvest. Begge er omgitt av murer og gjennomskåret av trange og kronglete gater. I gamlebyen er de viktigste handelskvarterene, den hellige Mulaj Idris-moskeen og den store Qarawiyin-moskeen med sine 14 porter, den eldste i Afrika. I tilknytning til denne ligger det berømte islamske universitet, som ble grunnlagt i 859. Den gamle bydelen ble i 1981 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

I nybyen, Fès el-Jedid, grunnlagt på 1200-tallet, finnes blant annet sultanpalasset og en stor moské. Her ligger også det jødiske kvarteret. Den moderne bydelen Ville Nouvelle ble anlagt av franskmennene utenfor den gamle bykjernen i 1916. Her finnes blant annet jernbanestasjonen og de viktigste industriområdene.

Historie

Fès er den eldste av Marokkos fire kongebyer, og ble grunnlagt rundt år 789 av Idris 1. Byen hadde sin glansperiode på 1100-tallet med cirka 400 000 innbyggere, og ble da regnet som muslimenes nest helligste by etter Mekka.

Som marokkansk hovedstad var byen i middelalderen en av de viktigste i den islamske verden, kjent for sine skoler og byggverk. Universitetet i Fès underviste blant annet i astronomi og filosofi, og hadde stor søkning, også fra Sør-Europa. På 1500-tallet fremstod Fès som vest-islams kultursentrum, men mot slutten av århundret begynte en nedgangstid som gjorde slutt på byens førerstilling.

Fès hadde i sin tid nær 800 moskeer, og av disse finnes rundt 130 ennå. Under et opprør bad sultan Hafiz Frankrike om hjelp, og franske tropper rykket inn i Fès i 1911. Traktaten i Fès i 1912 førte til opprettelsen av det franske protektoratet i Marokko.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg