Amhara, en av Etiopias ni delstater, også kjent som region tre, nord for Addis Abeba og med Bahr Dar som hovedstad. Delstaten grenser til Sudan i vest, Tigray i nord, Afar i øst, Benishangul i sørvest og Oromia i sør. Delstaten har et innbyggertall på om lag 21,3 millioner, og et areal på cirka 155 millioner kvadratkilometer.

Amhara var også navnet på den tidligere provinsen i det sentrale Etiopia, og som da omfattet Dembiya, Gojjam, Gondar, Wollo, Lasta, Begemer, Lasta og det nordlige Shoa. Navnet er utgangspunktet for betegnelsen for amharaene, folkegruppen som dominerte det meste av Etiopia mellom 1100- og 1800-tallet, samt det amhariske språk.

Ettersom Etiopias føderale struktur er basert på etniske skiller, er befolkning i all hovedsak amharaer (91 prosent). Rundt 82 prosent av befolkningen er ortodokse kristne, mens rundt 18 prosent er muslimer.

I Amhara ligger den store innsjøen Tana, som er kilden til Blå Nilen. Delstaten rommer også Semien nasjonalpark hvor Etiopias høyeste fjell, Ras Dashen (4543 meter over havet), finnes. Amhara-regionen opplevde omfattende etniske demonstrasjoner fra 2015 til 2018, og mange amharaer mente at de er blitt urettferdig behandlet av det de mener var et tigray-dominert styre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.