Aksumriket

Gungor i Aksum er på UNESCOs verdensarvliste.
Av .

Artikkelstart

Aksumriket var et mektig kongedømme som vokste fram i det tredje og fjerde århundre evt. i det som i dag er Etiopia. Kongefamilien ble kristnet rundt 400 evt. og riket ble fra da politisk, religiøst og økonomisk bundet til Bysants og Egypt.

Faktaboks

Også kjent som

Axum

Framvekst og storhetstid

Så tidlig som i det sjuende århundre fvt. kom det bølger med semittiske innvandrere fra Jemen over Rødehavet til dagens Eritrea. Omkring år 300 fvt. hadde deres bosetting innover i høylandet lagt grunnen for et ekspanderende rike, som ble kalt Aksum-kongedømmet etter hovedstaden Aksum.

Den aksumittiske hovedstaden var et sentrum for handelen med elfenben fra det afrikanske innland, til havnebyen Adulis ved Rødehavet. Etter en rekke kriger la Aksum-kongene under seg mange mindre stater og forente de forskjellige semittisk-talende gruppene i Nord-Etiopia. Aksum-riket strakte seg vestover til Nilen, hvor Kusj-riket fikk sitt dødsstøt av det fremvoksende Aksum.

Fra det andre til det femte århundre var Aksum-riket den viktigste staten i Rødehavsområdet, og samtidig med landevinningene foregikk en viktig kulturell utvikling som har satt spor etter seg helt til det moderne Etiopia. Blant annet ble det utviklet et eget skriftspråk, ge'ez, et språk som tilhører den semittiske språkgruppen. Herskerne av Aksum-riket reiste høye obelisker som fungerte som gravstøtter, og flere av disse står fremdeles oppreist.

Som følge av misjonering fra de syriske munkene Frumentius og Adesius, spredte kristendommen seg til Aksum-riket, og som følge av dette samt de nære båndene til det bysantinske rike førte til at kristendommen ble gjort til statsreligion i Aksum etter kong Ezanas kristning omkring 325. Den tidlige kirken knyttet seg til Aleksandria og den ikke-kalkedonske monofysitiske doktrinen. Ifølge etiopisk nasjonal mytologi, er Aksum by stedet hvor paktens ark finnes.

Nedgang

Flere ganger gjorde de aksumittiske kongene erobringstokter over havet og la områder i Sør-Arabia under sin trone. Det siste av slike korstog mot Arabia fant sted under kong Ella-Askebas i 525. Han erobret deler av den arabiske halvøy, og hans stattholder ledet et angrep mot Mekka i 570, samme år som Muhammed ble født. Kort tid etter at Muhammed stod frem profet – og møtte motstand i Mekka – sendte han over 200 av sine tidlige etterfølgere til Aksum-riket, hvor de fikk asyl av den kristne kongen.

Som følge av islamsk fremvekst og etter at det islamske riket sikret seg kontroll over Rødehavs-handelen, mistet Aksum fotfeste ved kysten. Etter at riket ble presset innover i landet begynte Aksums nedgangstid. Riket ble gradvis isolert fra fra omverdenen og fra dets kristne forbundsfeller i nord. Allikevel forble Aksum et kristent rike. Aksum opphørte å eksistere som eget rike, og ble avløst av et nytt rike i Etiopia, Zagwe, antakeligvis i 1137.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg