teff

Artikkelstart

Teff, planteart i gressfamilien. Teff er en viktig fôr- og matplante i Etiopia og Eritrea og høyereliggende områder i Øst-Afrika. Kornet, som er av millet- eller hirsetypen, males til mel og utgjør en stor del av kostholdet i de områdene der det dyrkes. Halmen blandes med leire og brukes til bygging av boliger.

Faktaboks

Etymologi
av amharisk
Også kjent som
Eragrostis abyssinica

Teff kommer av det amhariske ordet tefa, som betyr «forsvinne». Kornet er så lite at det lett forsvinner ved høsting/tresking.

Teff er naturlig glutenfritt. Det er spesielt rikt på mineraler (jern og magnesium) og inneholder også mye fiber og protein. Det har av den grunn fått økende oppmerksomhet også internasjonalt som en naturlig glutenfri meltype.

Den tradisjonelle måten å bruke teff på i Etiopia og Eritrea, er å fermentere melet i tre dager (ved hjelp av surdeigsgjæring) og steke pannekaker, kalt injerra.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Anne Spurkland

Teff kommer av det amhariske ordet tefa, som betyr "forsvinne". Kornet er så lite at det lett forsvinner ved høsting/tresking. Teff er naturlig glutenfritt. Det er spesielt rikt på mineraler (jern og magnesium) og inneholder også mye fiber og protein. Det har av den grunn fått økende oppmerksomhet også internasjonalt som et naturlig glutenfritt meltype. Den tradisjonelle måten å bruke teff på i Etiopia og Eritrea, er å fermentere melet i tre dager (ved hjelp av surdeigsgjæring) og steke pannekaker, kalt injerra.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg