Etiopia ligger på Afrikas horn og tilhører det afrikanske skjold. Ved Eritreas løsrivelse mistet Etiopia hele kystlandskapet langs Rødehavet. Landskapet for øvrig består hovedsakelig av et høyland som er bygd opp av enorme lavamasser fra tertiærtiden. Høylandet har mange steder karakter av platåer og høysletter. Over slettene reiser det seg mange fjelltopper, som er rester etter tidligere vulkaner.

Det etiopiske høyland deles naturlig i to store platåer av Rift Valley, et smalt nedsunket område i landmassene, som strekker seg som en kjempemessig dal fra Rødehavet og Eritrea , gjennom Etiopia og videre sørover gjennom Øst-Afrika . Rift Valley er avgrenset av brattkanter 40–65 km fra hverandre. Nordover fjerner høylandenes forkastningsskrenter seg fra hverandre. Dalbunnen ligger for det meste over 900 moh., og er bygd opp av vulkansk materiale. Flere vulkaner er fortsatt aktive, bl.a. Afdera (2225 moh.).

Det vestlige høylandet, Det abyssinske platået, strekker seg nord–sør i en lengde av ca. 500 km. I hjertet av høylandet ligger Shewa-(Shoa-)platået, ca. 2500 moh., med hovedstaden Addis Abeba. Høylandet er skarpt avgrenset mot øst mot Danakilørkenen ved en nesten loddrett styrtning ned mot bunnen av Rift Valley. Platået heller svakt mot vest, der det går over i Sudanhøysletta. Fjellene når flere steder over 4000 moh., som f.eks. Chokefjellene. Høyest når Ras Dejen (Ras Dashen, 4620 moh.) i Simienmassivet. Her ligger bl.a. Simien Mountains National Park (1300 km2), oppført fra 1978 på UNESCOs Liste over verdens naturarv. Den Blå Nil (Abay) renner fra Tanasjøen, som er Etiopias største innsjø. Herfra har den sammen med sine sideelver skåret seg dypt ned i lavamassene. I Gojjam er elvedalen til Blå Nil 1400 m dyp, like dyp som Grand Canyon i USA, men dobbelt så lang som denne.

Det østlige høylandsområdet, Somaliplatået, ligner på det vestlige, men er ikke så stort. Også Somaliplatået har sin høyeste del mot Rift Valley, der det finnes flere fjelltopper over 4000 moh. Det omfatter bl.a. Balefjellene (Batu, 4307 moh.) med Bale Mountains National Park (2400 km2). Somaliplatået heller mot sørøst, der det går over i lavlandet i Somalia. De største elvene som renner østover er Shabelle og Ganale Doria (Juba).

Den vulkanske virksomheten har dannet en rekke innlandsbassenger med små innsjøer, de fleste saltholdige og uten avløp. Den største av disse heter Abaya. Mot nordøst renner elven Awash ut i Danakilørkenen, der den fordamper i en stor saltsjø før den når havet.

Les mer om Planteliv i Etiopia og Dyreliv i Etiopia.

Detaljert klimainformasjon om Etiopia på Den meteorologiske verdensorganisasjon sine hjemmesider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.