Thuraya

Thuraya, et system for mobilkommunikasjon via satellitt. Det kan brukes med håndholdte terminaler kombinert for satellitt og GSM. Terminalene er dessuten utstyrt med mottaker for GPS. For å bruke GSM er det nødvendig å være innenfor en avstand på 35 km fra en basestasjon, og for store deler av verden er GSM ikke tilgjengelig. Da kan samme håndsettet brukes mot satellitt, og Thuraya-systemet dekker nå over 110 land med en befolkning på omkring 2,3 milliarder, mesteparten av Europa, Nord- og Sentral-Afrika, store deler av Asia og deler av Stillehavet og Australia. Norge opp til Finnmark ligger innenfor dekningsområdet i følge de publiserte kartene. Hovedkontoret for selskapet som eier og driver systemet er i Abu Dhabi – UAE.

Faktaboks

Uttale
tu'raya
Etymologi
det arabiske navnet på Pleiadene, sjustjerna

Romsegmentet

Thuraya-satellittene er i geostasjonær bane, i en avstand på ca 40 000 km fra brukeren på bakken. For å kunne operere med håndholdte terminaler med slike store avstander er satellitten utstyrt med et antennespeil med diameter 12,5 meter, og den setter opp 250 til 300 stråler over dekningsområdet. Antennesystemet kan rekonfigureres for å tilpasse seg geografisk variasjon i trafikkfordeling, for eksempel som følge av politiske kriser.

Den første satellitten, Thuraya 1, ble skutt opp av Sea Launch 21. oktober 2000. Den ble plassert i nær geostasjonær bane på 42 grader øst. Thuraya 2 ble skutt opp 10. juni 2003, også denne gang med Sea Launch og plassert på 44 grader øst, og med en baneinklinasjon på 6,3 grader. Thuraya 3, med en masse på 5173 kg, ble skutt opp fra Sea Launchs Odyssey plattform 15. januar 2008 og den er plassert i geosynkron bane på 98,5 grader øst.

Tjenester

Den primære tjenesten var telefoni, men tjenestene utvides nå til å omfatte 9,6 kbit/s SMS (Short Message Service) og telefax samt forskjellige typer datatjenester ved høyere hastigheter til små dataterminaler, blant annet til maritimt bruk. En terminal som veier 1,3 kg uten batteri og som er spesielt beregnet for adgang til Internett kan gi streaming IP opp til 384 kbit/s.

Håndsettene er utstyrt med GSM. Derfor kan systemet også tilby en bønnetjeneste. Når en bruker rapporterer sin GSM posisjon via SMS vil den få i retur tidspunkt for bønn samt retningen til Mekka, qibla.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg