Thuraya

Artikkelstart

Thuraya er et system for mobilkommunikasjon via satellitt. Det kan brukes med håndholdte terminaler kombinert for satellitt og mobilkommunikasjon slik som GSM og UMTS. Terminalene er dessuten utstyrt med mottaker for GPS. Det er også mulig å kjøpe en liten dokkingstasjon enkelte smarttelefoner som gjør det mulig å bruke slike telefoner som håndsett i satellittsystemet.

Faktaboks

Uttale
tu'raya
Etymologi
det arabiske navnet på Pleiadene, sjustjerna

For å bruke mobilkommunikasjon er det nødvendig å være innenfor dekning fra en basestasjon, og for store deler av verden er ikke dette tilgjengelig. Da kan det samme håndsettet brukes mot satellitt, og Thuraya-systemet dekker nå over 160 land, mesteparten av Europa, Nord- og Sentral-Afrika, Asia og det meste av Stillehavet inkludert Australia. Norge opp til Finnmark ligger innenfor dekningsområdet i følge de publiserte kartene. Hovedkontoret for selskapet som eier og driver systemet er i Abu Dhabi, De forente arabiske emirater.

Romsegmentet

Thuraya-satellittene er i geostasjonær bane, i en avstand på ca 40 000 km fra brukeren på bakken. For å kunne operere med håndholdte terminaler med slike store avstander er satellitten utstyrt med et antennespeil med diameter 12,5 meter. Antennesystemet kan rekonfigureres for å tilpasse seg geografisk variasjon i trafikkfordeling, for eksempel som følge av politiske kriser.

Den første satellitten, Thuraya 1, ble skutt opp av Sea Launch 21. oktober 2000. Thuraya 2 og Thuraya 3 ble skutt opp i henholdsvis 2003 og 2008.

Tjenester

Den primære tjenesten var telefoni, men tjenestene er utvidet til å omfatte SMS samt forskjellige typer datatjenester ved høyere hastigheter til små dataterminaler, blant annet til maritimt bruk. En terminal som veier 1,3 kg uten batteri og som er spesielt beregnet for adgang til Internett kan gi streaming IP opp til 384 kbit/s, eller vanlig IP-trafikk opp til 444. Selskapet leverer ulike skreddersydde landtjenester, marine tjenester, tjenester for lufttrafikk og tjenester for maskin-til-maskin-kommunikasjon (Internet-of-Things).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg