SIM-kort

Artikkelstart

SIM-kort, kort som definerer identiteten, telefonnummer, med mer, for bruk i en mobiltelefon. Fra og med 2G/GSM må alle mobilenheter ha et SIM-kort. Uten SIM-kort kan telefonen fortsatt brukes til å ringe definerte nødtelefonnumre (110, 112, 113 i Norge).

Faktaboks

Etymologi
Subscriber Identity Module

Abonnentens International Mobile Subscriber Identity (IMSI) er lagret i kryptert format på SIM-kortet, som er et lite kretskort med en databrikke med lagringskapasitet (flash-minne). I tillegg til ID-funksjonen kan SIM-kortet inneholde krypteringsnøkkel, tilleggsinformasjon, for eksempel liste over telefonnummer og tekstmeldinger. Ved å flytte SIM-kortet fra én mobiltelefon til annen, vil telefonnummer, innloggingskode/PIN, osv. bli flyttet med.

SIM-kortene ble opprinnelig standardisert av ETSI, men fra starten av arbeidet med 3G (UMTS) er dette ivaretatt av 3GPP.

Når en mobiltelefon er subsidiert av en bestemt operatør, vil det normalt være en bindingstid, typisk 12 måneder, og da er telefonen sperret for SIM-kort fra andre operatører. Etter at bindingstiden er utløpt, kan sperren fjernes kostnadsfritt ved å taste en operatørlåskode.

Både funksjonene, lagringskapasiteten og krypteringsteknologien til SIM-kortene har gått gjennom en omfattende utvikling siden de første GSM-telefonene ble lansert i 1991. For UMTS-telefoner kalles kortene uSIM (SIM-kort for UMTS) og inneholder enda mer informasjon og avanserte sikkerhetsfunksjoner (kryptering).

Typer

Det finnes fire typer fysiske SIM-kort med forskjellig størrelse:

  • Fullstørrelse SIM-kort – 85,6 mm x 53,98 mm (originalt kort i kredittkortstørrelse, ikke i bruk lenger)
  • Mini-SIM – 25 mm x 15 mm
  • Micro-SIM – 15 mm x 12 mm
  • Nano-SIM – 12,3 mm x 8,8 mm

Den nyeste varianten av SIM-kort er ikke et fysisk kort, men en brikke montert direkte på telefonens hovedkort. Denne kalles eSIM (embedded SIM) og brukes i nyere mobiltelefoner og andre enheter som for eksempel smartklokker. eSIM-brikken er 6 mm x 5 mm, men kan ikke byttes ut. Endringer i innholdet, for eksempel bytte av tjenesteleverandør, skjer ved oppdatering av programvare i eSIM.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg