Geostasjonær bane er en tilnærmet sirkelformet bane for satellitter som beveger seg i ekvatorplanet, i samme retning som jordrotasjonen, og med en omløpstid på ett stjernedøgn (23 h 56 min 4 s). Banehøyden blir dermed ca. 35 800 km, denne avstanden kan vi blant annet finne ved å bruke Keplers tredje lov.

En satellitt i en perfekt geostasjonær bane ser ut til å stå stille i forhold til jordoverflaten. Denne banen er en spesiell variant av synkron bane (også kalt geosynkron eller jordsynkron bane).

Geostasjonær bane benyttes særlig av kommunikasjonssatellitter. Dette er fordi de kan kommunisere til fastmonterte antenner på jorden som ikke trenger å endre retning for å peke på satellitten, slik som en parabolantenne for mottak av TV-signaler. Andre bruksområder er enkelte typer jordobservasjonssatellitter og militære varslingssatellitter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg