Terje Rollem

Faktaboks

Terje Rollem
Født
16. september 1915, Bærum
Død
4. april 1993, Lillehammer, Oppland
Et av bildene som ble symbol på seieren: Tyskerne overgir Akershus festning til de norske hjemmestyrkene. Fra venstre: Terje Rollem, major Nichterlein og hauptmann Hamd
Overgivelse av Akershus
Av .

Artikkelstart

Terje Rollem var en norsk offiser, mest kjent for at han på vegne av Hjemmestyrkene overtok Akershus festning fra den tyske okkupasjonsmakten etter andre verdenskrigs slutt i mai 1945.

Rollem ble født i Bærum, og levde der frem til han tok realeksamen i Danmark. Rollem gikk Befalskolen for Kavaleriet. Han utdannet seg senere ved Wangs handelsskole og Oslo Tekniske skole.

Virke under andre verdenskrig

Han kjempet under felttoget i 1940 med Dragonregiment nr. 2 fra Hamar og videre til Åndalsnes. Etter at den norske motstanden måtte oppgis fortsatte han sin utdanning ved Oslo Tekniske Skole, og fikk sin grad som ingeniør. Han arbeidet også som dette frem til 1944. Rollem overtok i 1944 distrikt D13 av Milorg, et område som dekket Stor-Oslo. Han ledet dette arbeidet fra en hytte på Sollihøgda.

Den 8. mai 1945 kom radiomeldingen om kapitulasjonen, som for Rollem og hans menn betydde full mobilisering. Det var en anspent tid i Oslo hvor de tyske styrkene fortsatt ikke var avvæpnet. Den 11. mai får Rollem ordren om å besette Akershus Festning, kort avstand fra hjemmestyrkenes hovedkvarter i Tollbugata 11. Kontakt ble etablert med de tyske styrkene og en tropp på 100 mann marsjerte til festningen. På festningsplassen overtok de norske styrkene kommandoen, og heiste flagget.

Etter krigen

Rollem tok krigsskole i 1946 og ble rittmester i kavaleriet, før han tok en stilling i forsvarsstaben. Han fortsatte utdanningen ved den Kungliga Krighögskolan og senere ved Forsvarets Høgskole. Ved oppnådd pensjonsalder var han Oberst. Han var sjef for Vegdirektoratets militærkontor i perioden 1971–1980.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg