Logo
Logo
Av .

Vegdirektoratet er et av de statlige direktoratene underlagt Samferdselsdepartementet, og har ansvar for planlegging, bygging og vedlikehold av riksveinettet. Det utgjør sammen med de regionale kontorene og underliggende selskaper Statens vegvesen.

Ingrid Dahl Hovland er vegdirektør fra 2019. Hun overtok etter Terje Moe Gustavsen som var vegdirektør fra 2007 fram til sin død i 2019.

Ved utgangen av 2019 ble det gjort store endringer i vegvesenets og Vegdirektoratets organisering. Den innebar blant annet at ansvaret for fylkesveiene ble overført til fylkene. Vegdirektoratet gikk over fra en regional organisering til en divisjonsorganisering, med seks divisjoner, plassert på seks ulike steder i landet:

  • Tromsø – divisjon veg
  • Trondheim – divisjon transport og samfunn
  • Bergen – divisjon utbygging
  • Arendal – divisjon trafikant og kjøretøy
  • Drammen – divisjon IT
  • Moss – divisjon fellesfunksjoner

Denne omorganiseringen førte til flytting av et stort antall stillinger fra Oslo og ut til de regionale divisjonskontorene. Samtidig ble antallet trafikkstasjoner kraftig redusert.

Ved omorganiseringen i 2003 ble produksjonsvirksomheten (bygging og vedlikehold) skilt ut som et statlig aksjeselskap (Mesta AS), eid av Samferdselsdepartementet. I 2005 ble eierskapet overført til Nærings- og fiskeridepartementet.

Statens vegvesen hadde i 2020 rundt 6600 ansatte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg