Mesha-stelen

Mesha-stelen i Louvre, Paris.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Mesha-stelen, også kalt Moabit-steinen, er en stele av svart basalt, som er cirka 124 centimeter meter høy og 70 centimeter bred. Den ble funnet i 1868, og anslås å være fra midten av 800-tallet fvt. På forsiden finnes en lengre tekst som hadde store skader, men som er blitt rekonstruert slik at store deler av teksten nå kan tydes. Den er skrevet på moabitisk, et språk som er nært beslektet med hebraisk, og skriften er fønikisk (gammel-kanaaneisk).

Faktaboks

Også kjent som

Mesha-steinen, Moabit-steinen

Stelen ble reist av kong Mesha av Moab til ære for guden Kemosh (Chemosh), på et kultsted i hovedstaden Dibon (det moderne Dhiban) 20 kilometer syd for Amman.

Teksten

Teksten forteller blant annet at «Omri var konge i Israel, og undertrykte Moab i lang tid». Den fortsetter med å fortelle om Omris sønn, Akab, og dennes undertrykkelse av Moab. Undertrykkelsen begrunnes med at moabittenes gud var sint på sitt land. Videre fortelles at kong Mesha til slutt erobret de israelittiske områdene øst for elven Jordan, og han takker sin gud, Kemosh, for seieren.

Teksten på Mesha-stelen vekket fornyet interesse da man i 1993 fant den såkalte Tel Dan-stelen, også reist på midten av 800-tallet fvt., til minne om arameernes seier over kongen av Israel (Nordriket/Samaria) og kongen av «Davids hus» (Juda rike). Denne teksten regnes av mange som et bevis på at kong David var en historisk person, kjent også utenfor bibeltekstene. En av vår tids mest kjente forskere på gamle tekster, André Lemaire, hevdet så at også en av setningene i den lange innskriften på Mesha-stelen kan inneholde formuleringen «Davids hus». Det er imidlertid ikke faglig enighet om noen av disse spørsmålene.

Mesha-stelen, i restaurert stand, står i Musée de Louvre i Paris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg