Jehu

Faktaboks

Jehu
konge i Nordriket, Israel
Død
Samaria
800-tallet fvt.

Utsnitt fra Salmanassar 3s sorte obelisk. Et av feltene viser en person som kneler foran kongen, og teksten lyder: " Yaw, sønn av Omri", noe de fleste forskere mener må være opprøreren Jehu, som ble konge i Israel ca. 841 fvt.

Den sorte obelisk fra Nimrud. British Museum
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Jehu var konge i det israelittiske Nordriket (Samaria) fra cirka 841 til cirka 818 fvt. Han kom til makten etter å ha drept kong Joram og dennes mor Jesabel. Beretningen om hærføreren Jehus sammensvergelse mot det regjerende kongehuset er overlevert i 2. Kongebok, kapittel 9–10. Det fortelles at Jehu allierte seg med religiøse reformkretser, deriblant profeten Elisja.

Kilder

Bibeltekstene gir et bilde av en tid med både religiøse og politiske spenninger, da lærde kretser var opptatt av å gjøre den rene Jahve-kulten enerådende, men der både kongehuset og store deler av folket også deltok i andre kultformer, som dyrkelsen av Baal og Ashera.

Tekstene fremstiller Jehus utrenskninger som en stor seier for den reformbevegelsen som kjempet for at Jahve-kulten skulle være enerådende i hele landet, men innrømmer likevel at også under Jehus sønn og sønnesønn fortsatte folket sin gamle praksis (2. Kongebok 12,3), og ifølge tekstene sto det fremdeles en Ashera-statue (eller stokk) i Samaria (2. Kongebok 13,6).

Men oppstanden kan også ha hatt andre grunner. Arameernes beleieringer hadde ført til store økonomiske problemer for befolkningen (2. Kongebok 6, 24–25). Hasael av Damaskus sine seire, og Moabs oppstand mot Akabs herredømme førte til at israelittene tapte sine store landområder øst for elven Jordan. Under Jehus regjeringstid mistet Nordriket derfor mye av sin tidligere makt og betydning, ikke minst da Salmanassar 3s felttog mot landene i vest førte til at Jehu måtte betale tributt til Assyria.

Dette kan være avbildet på Salmanassar 3s sorte obelisk, funnet i Nimrud, ved Tigris' østre bredd. Et av feltene viser en israelittisk konge, kalt "Yaw, sønn av Omri", som ligger på kne foran Assyrias konge. De fleste forskere mener dette henviser til Jahu. I følge assyriske annaler skal hendelsen ha funnet sted i 841 fvt.

Bibelteksten gir inntrykk av at Jehu døde en fredelig død, og at han ble gravlagt i Samaria.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg