Joram

Faktaboks

Joram
Jehoram
Død
Jisreel
800-tallet fvt.
Fra Promtuarii Iconum Insigniorum
Kong Joram av Nordriket (Israel)
Av .

Artikkelstart

Joram var konge i det israelittiske Nordriket (Samaria) cirka 850–841 fvt., sønn av kong Akab og dronning Jesabel (2 Kongebok 3,1). Han omtales i tekstene i Det gamle testamentet og Tanakh, og hans navn nevnes muligens på en stele funnet i det nordlige Israel.

Regjeringstid

Sammen med kong Joshafat av Juda rike, og en konge fra Edom, foretok Joram en vellykket straffeekspedisjon mot kong Mesha av Moab fordi denne hadde revet seg løs fra israelittisk herredømme.

Men da arameeren Hasael ble konge i Damaskus, vendte omridenes hell seg. Sammen med kong Akasha av Juda foretok han et felttog mot Hasael. I henhold til bibelteksten ble Joram såret på slagmarken i Gilead, og vendte hjem til sitt palass for å bli frisk. Der ble han drept av sin feltherre Jehu, som armeen i kongens fravær hadde utnevnt til ny konge (2 Kongebok 9,24). Teksten på den såkalte Tel Dan-stelen formidler imidlertid et litt annet inntrykk. I henhold til denne, ble begge de israelittiske kongene drept av Hasael.

I bibeltekstene anklages Joram for å «gjøre det som var ondt i Herrens øyne», men bedømmes ikke like strengt som sine foreldre (2. Kongebok 3, 2–3).

Les mer i store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg