Tampa-saken, båtflyktningesak som utspant seg i Indiske hav mellom Indonesia og den australske øya Christmas Island i slutten av august 2001, navn etter det norske containerskipet M/S Tampa.

Skipet, som var på vei fra Fremantle i Australia til Singapore, ble 26. august anropt av australske sjøredningsmyndigheter med anmodning om å assistere en havarist, en 25 m lang båt med 433 flyktninger ombord. De fleste var afghanere, men også pakistanere og srilankere. Alle ble reddet ombord i Tampa. Redningsaksjonen fant sted i internasjonalt farvann, og skipet bestemte seg for å gå til nærmeste havn, som var i Indonesia. Noen av flyktningene stormet imidlertid broen og tvang kaptein Arne Rinnan til å føre skipet til Christmas Island, dit man ankom 27. august. Australske myndigheter nektet imidlertid flyktningene å gå i land, og 28. august innledet flyktningene en sultestreik. Australske myndigheter sendte militært personell med mat og medisiner til Christmas Island, som så ble levert til Tampa. 29. august trosset kaptein Rinnan de australske myndighetene og førte skipet inn i australsk farvann under henvisning til flyktningenes helsetilstand. Australske soldater bordet skipet for å tvinge det ut i internasjonalt farvann igjen, men kaptein Rinnan nektet å etterkomme ordren. Denne aksjonen førte til sterke reaksjoner fra den norske regjering, som i skarpe ordelag fordømte australiernes framferd. Den australske utenriksministeren svarte like skarpt, og en tid var forholdet mellom Norge og Australia meget kjølig.

Mary Robinson, FNs høykommissær for menneskerettigheter, oppfordret 30. august australierne til å slippe flyktningene i land og FNs høykommissær for flyktninger tilbød seg å hjelpe til med å finne en løsning. Australias statsminister John Howard nektet hardnakket ilandstigning. Han foreslo til slutt en løsning som gikk ut på at flyktningene skulle overføres til et australsk marinefartøy, Manoora, og deretter fraktes via Papua Ny-Guinea til den lille øystaten Nauru i Stillehavet, der de kunne innkvarteres midlertidig på Australias regning. New Zealand sa seg villig til å ta imot 150, Nauru resten, noe den lille staten ble lovet ca. 100 millioner kroner av Australia for å gjøre. 19. september kom så de første hundre flyktningen til Nauru, der de ble mottatt av presidenten, René Harris.

Ifølge sjøretten hadde kapteinen og skipsreder Wilhelm Wilhelmsen rett i sin handlemåte. Flyktningene var på vei til Australia, der de ville søke om oppholdstillatelse, og det å nekte dem å få behandlet søknadene sine, så FNs representanter som galt. På den annen side har Australia et betydelig problem med illegale innvandrere, så John Howards harde linje gav ham økt popularitet i hjemlandet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.