Mary Robinson

Faktaboks

Mary Robinson
Mary f. Bourke Robinson
Uttale
rˈobinson
Født
21. mai 1944
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Mary Robinson, irsk jurist og politiker. Hun var professor i jus ved University of Dublin, Trinity College fra 1969 til 1990. Hun var Irlands president fra 1990 til 1997.

Robinson var tidligere medlem av Labour Party, meldte seg ut av partiet i 1985 i protest mot den anglo-irske avtalen om Nord-Irland. Hun vant presidentvalget i Irland i 1990 som uavhengig kandidat. Hun var den første kvinnelige president i Irland, og hun var også den første presidenten som ikke stilte til valg for, og var medlem av, partiet Fianna Fáil. Hun var president fra 1990 til 1997, og ble utsatt for kritikk fordi hun trakk seg før valgperioden hennes var utløpt.

Fra 1997 til 2002 var Robinson FNs høykommissær for menneskerettigheter. Som høykommissær uttalte Robinson seg kritisk til Russlands krigføring i Tsjetsjenia og brudd på menneskerettighetene i Kina, og hun kom også med kritikk av USA. Det er antatt at disse landene i praksis blokkerte for hennes videre karriere som høykommissær.

Fra 2004 er hun professor i internasjonal politikk ved Columbia University i New York. Hun ble tildelt Sonningprisen i 2002.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg