Storetveit kirke

Storetveit kirke har et gjennomført gotisk formspråk som slett ikke var vanlig i samtiden.

Storetveit kirke
Av /Arfo forlag.

Storetveit kirke er en langkirke i mur og ligger i Storetveit sokn i Bergen kommune. Den er tegnet av arkitekt Ole Landmark og ble oppført i 1930. Kirken har 600 sitteplasser. Den har vernestatusen «listeført (etter 1850)».

Bakgrunn

Storetveit kirke ble finansiert gjennom en donasjon og oppført for et nytt kapellsogn skilt ut fra Birkeland sogn i Fana prestegjeld. Den ligger høyt og fritt på et platå med vidt utsyn nord- og vestover.

Ved arkitektkonkurransen i 1927 deltok det utkast i forskjellige stilarter, både lokal Bergenstil og mer moderne former. Ole Landmarks gjennomført gotiske vinnerutkast vakte en del diskusjon fordi enkelte mente at det var for historistisk. I 1932, to år etter innvielsen og funksjonalismens definitive gjennombrudd i Norge, ble kirken likevel tildelt A.C. Houens fonds diplom for god arkitektur som eneste prisvinner dette året.

Eksteriør

Storetveit kirke
Inngangspartiet til Storetveit kirke.
Storetveit kirke
Av /Arfo forlag.

Kirken er oppført i natursten med innvendig pusset teglmur og er formet som en streng blokk der bare det oktogonformete koret og to fløyer for sakristi og kapell skiller seg ut som egne bygningsvolumer. Kor-oktogonens tak har en nygotisk lanternin som er gjort både slank og høy, slik det var vanlig i nybarokkens kirketårn i 1920-årene. Klokkene ble plassert ute i en frittstående støpul med en langt tyngre form. Sakristi- og kapelltilbyggene er lagt på tvers av hovedretningen, og med sine svungne valmtak gir de preg av å være tilbygg fra etterreformatorisk tid. For øvrig har kirken et rendyrket gotisk formspråk med detaljrik utforming i både bygningens hugne innramninger, innredning og inventar.

Interiør

Storetveit kirke

Høyreist gotisk linjeføring, solide trearbeider og to store veggtepper preger interiøret.

Storetveit kirke
Av /Arfo forlag.
Storetveit kirke

Innredningen er rik utskåret i en noe modernisert nygotikk.

Storetveit kirke
Av /Arfo forlag.
Storetveit kirke

Den smale koråpningen og korets sluttede åttekantform røper vektlegging av nattverdens sakramente.

Storetveit kirke
Av /Arfo forlag.

Interiørets store høydevirkning fremheves av høye og smale spissbuer i både korveggen og orgelnisjen over hovedinngangen. Orgelet er nøye tilpasset vestfasadens rosevindu. Som balanserende element for prekestolen er det laget et lite dåpskapell på den andre siden av korbuen. Det er stor avstand fra menighet til alter, og den meget smale korbuen begrenser i stor grad kontakten med altertjenesten. Det er her utvilsomt lagt stor vekt på å avdele et slags kapell for nattverdens sakrament. Mange la nå større vekt på dette enn 1800–tallets idéer om åpenhet mellom skip og kor, slik det var uttrykt i Eisenach–regulativet fra 1861. Med liten utstrekning og meget stor høyde har både koret og det lille dåpskapellet frapperende, himmelstrebende proposjoner.

Alteret er utsmykket med et krusifiks utført av Wilhelm Rasmussen. Viktigste utsmykningselemt for øvrig er de fire billedteppene i storformat som fremstiller evangelistene etter kartonger av Axel Revold, vevd i ull i tradisjonell åkleteknikk i 1935–1936.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg