historisisme

Historisisme, generell betegnelse på det syn at all utvikling og alle institusjoner (rettsvesen, kunst og så videre) i samfunnet er et produkt av historisk gitte betingelser, og at kjennskap til disse betingelsene er tilstrekkelig eller nødvendig for å forklare samfunnet. Historisismen er ofte forbundet med historisk relativisme.

Friedrich A. von Hayek og Karl R. Popper skjelner strengt mellom historisme og historisisme, og underlegger den sistnevnte sterk kritikk. Historisisme forstås da som en teori om at sosiale begivenheter ikke kan reduseres til enkeltmenneskers handlinger, at det finnes lovmessigheter for slike begivenheter, og at vi ut fra slike lovmessigheter kan forutsi den sosiale utviklingen. Popper hevder imidlertid at historiens gang ikke er forutsigbar, fordi historien i sterk grad preges av vitenskapelige fremskritt og fordi slike fremskritt ikke er forutsigbare. Derved mener han å ha vist at historisismen er feilaktig. Se også historiefilosofi og historisitet.

Kommentarer (2)

skrev Ferdinand Eide Rode

Er dette egentlig en artikkel om historisme, og ikke historisisme? Og dette er da strengt tatt to veldig ulike ting. Ser helst at overskriften blir endret til historisisme eller at innholdet blir endret til noe mer korrekt. Mulig at det korrekte står i teksten, men det er isåfall veldig komplisert og lite forståelig.

svarte Mari Paus

Hei! Beklager lovlig sent svar på dette innspillet. Tittelen er nå endret. Mvh. Mari Paus

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg