Solnhofen

Archaeopteryx, urfuglen. Halen var lang med mange virvler og hadde fjær på to sider. Tre av forlemmenes fingre var frie. Eksemplaret på bildet er utstilt på Museum für Naturkunde i Berlin.

Ekstremt godt oppbevart reke (Aeger tipularius) fra Solnhofen, Tyskland

Artikkelstart

Solnhofen er en liten tysk by og et berømt funnsted for fossiler fra sein juratid. Solnhofen ligger i Bayern, omtrent 60 kilometer sør for Nürnberg, ved elven Altmühl. Området har store steinbrudd der det i lang tid har blitt tatt ut plater med kalkholdig skifer som blant annet har blitt brukt til trykking. Kalksteinen inneholder usedvanlig vel bevarte fossiler, og området regnes som en Lagerstätte.

Da steinen ble avsatt i sein juratid, bestod området av laguner og øyer, beskyttet av korallrev. Fossilene fra Solnhofen er av både land- og vannlevende dyr. Særlig kjent er Solnhofen som funnsted for urfuglen Archaeopteryx. Det er også funnet fossiler av planter, andre dinosaurer (blant annet Compsognathus og Sciurumimus), flyveøgler, fiskeøgler og mange fisk. Av virvelløse dyr har Solnhofen fossiler av blant annet maneter, krepsdyr, bløtdyr og insekter. Noen av fossilene har bløtvev oppbevart i tillegg til harde kroppsdeler. Dødsårsaken kan ha vært ekstremt høyt saltnivå i vannet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg