Archaeopteryx

Archaeopteryx, urfuglen. Halen var lang med mange virvler og hadde fjær på to sider. Tre av forlemmenes fingrer var frie. Det Eksemplaret på bildet er utstilt på Museum für Naturkunde i Berlin. 

av . CC BY SA 3.0

Archaeopteryx, (av archaeo- og gr. 'vinge'), urfuglen, utdødd fugleslekt i underklassen Archaeornithes. Archaeopteryx er den eldste kjente representant for fuglene.

Faktaboks

Uttale
archaeˈopteryx

Urfuglen har en eiendommelig blanding av krypdyr- og fugletrekk. Den manglet nebb, men hadde til gjengjeld tenner i under- og overkjevene. Hjernen var liten. Forlemmenes tre fingrer var fri, ikke sammenvokst som hos fuglene ellers, og de hadde velutviklede klør. Brystbenet manglet, men den hadde utviklet en rekke små bukribben. Halen var lang med over 20 virvler. Den hadde full fjærkledning, men vingene var mindre enn hos nålevende flygende fugler, og halen var besatt med fjær ut til begge sider. Archaeopteryx var på størrelse med en kråke og sikkert en dårlig flyger. Tidligere mente man at de to best bevarte eksemplarer hørte til forskjellige slekter, Archaeopteryxog Archaeornis,men i dag antar man at alle funnene tilhører samme slekt, men to arter: A. lithographica og A. bavarica.

Det første funnet, avtrykket av en fjær, ble gjort i 1859. I 1861 ble det funnet et temmelig fullstendig skjelett (oppbevares i London), i 1877 et meget godt bevart, fullstendig skjelett (oppbevares i Berlin), og i 1956 et større skjelettfragment. Siden 1970-årene er det gjort noen få funn av bakekstremiteter med klør og deler av skjeletter. Alle funn er gjort i lys kalkholdig skifer fra jura (ca. 150 mill. år siden) ved Solnhofen i Bayern.

Eksterne lenker

Om urfuglen hos forskning.no

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg