Archaeopteryx

Archaeopteryx, urfuglen. Halen var lang med mange virvler og hadde fjær på to sider. Tre av forlemmenes fingre var frie. Eksemplaret på bildet er utstilt på Museum für Naturkunde i Berlin.

Rekonstruert skjelett av en Archaeopteryx.

Artikkelstart

Archaeopteryx er en utdødd rovdinosaur. Den regnes som den første fuglen, og blir ofte kalt «urfuglen». Den levde i dagens Tyskland i sein juratid, for omtrent 150 millioner år siden.

Faktaboks

Uttale
arkeoteryks
Også kjent som

urfuglen

Beskrivelse

Arhaeopteryx ble opptil en halv meter lang, 30 centimeter høy og opp mot et kilogram tung. Kroppen har en kombinasjon av typiske reptil- og fugletrekk. Den manglet nebb, men hadde til gjengjeld tenner i under- og overkjevene. Hjernen var liten, og den hadde ni nakkevirvler. Den hadde tre frie fingre med velutviklede klør, mens fingrene er sammenvokst hos nålevende fugler. Den hadde full fjærkledning, men vingene var mindre enn hos nålevende flygende fugler. Halen var lang med over 20 halevirvler, og dekket av fjær som dannet en vifteform.

I en av fjærene har forskere funnet melanosomer, kornliknende strukturer som inneholder pigment, noe som kan tyde på at denne fjæren var svart. Det er uvisst om dette gjaldt hele dyret.

Levevis

Arhaeopteryx var en kjøtteter. Det er kontinuerlig debatt om hvorvidt og hvordan Archaeopteryx kunne fly, klatre og hvor mye den oppholdt seg oppe i trærne. Fjærene og brystbeinet er relativt like dagens fugler, men fordi flere andre trekk skiller Archaeopteryx fra dagens fugler, er måten den beveget seg på foreløpig ukjent.

Utbredelse

Alle funnene av Archaeopteryx er gjort i lys kalkholdig skifer fra jura (tithon, omtrent 150 millioner år siden) i området rundt Solnhofen i Bayern sør i Tyskland. De fleste eksemplarene kommer fra Altmühltal-formasjonen, mens ett ble funnet i Mörnsheim-formasjonen og ett i Painten-formasjonen.

Systematikk

Archaeopteryx er en slekt i gruppen med rovdinosaurer, og navnet betyr urfjær. Eksemplaret i London har artsnavnet Archaeopteryx lithographica.

Forskning

Archaeopteryx er et av verdens mest kjente utdødde dyr, og har vært viktig for utvikling av evolusjonsteorien og forståelsen av at fugler er etterkommere etter rovdinosaurer.

Det første fossilet fra en Archaeopteryx var en fjær som ble funnet i 1860, og året etter ble det funnet et nesten komplett skjelett. Fossilet var på samme tid tydelig et reptil og tydelig en fugl. Det ble kalt et «missing link» og brukt som bevis på Darwins evolusjonsteori. Boka Artenes opprinnelse, der han la fram teorien om evolusjon ved naturlig utvalg, kom kun to år før.

Dette nesten komplette skjelettet ble solgt til Naturhistorisk Museum i London. I 1875 ble det funnet et skjelett som var helt komplett, også med hodeskalle. Dette ble solgt til Naturhistorisk Museum i Berlin. Etter dette har det siden 1959 blitt funnet ni skjeletter til av Archaeopteryx, den siste i 2010.

Paleontologen John Ostrom ved Peabody Museum of Natural History sent på 1960-tallet viste at den fugleliknende rovdinosauren Deinonychus og Archaeopteryx delte mange anatomiske trekk, og at fugler utviklet seg fra rovdinosaurer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg