Sigurd Lie, norsk komponist, fiolinist og dirigent. Lie studerte fiolin med Gudbrand Bøhn og teori med Iver Holter ved Musikkonservatoriet i Oslo. I 1891 dro han til Leipzig der han studerte komposisjon med Carl Reinecke, mens Arno Hilf ble hans lærer i fiolin. I 1894–95 var han i Berlin og studerte med Heinrich Urban.

Lie var konsertmester i Musikselskabet Harmoniens orkester i Bergen i 1895–98 og ble dirigent for Bergens Musikkselskap i 1896. Deretter flyttet han til Kristiania (Oslo) der han ble kapellmester ved Centralteatret i 1898–99. Han etterfulgte O. A. Grøndahl som leder av Handelsstandens Sangforening.

Lies verker omfatter av kammermusikk en strykekvintett i B-dur (1892), en strykekvartett i d-moll (1893), for orkester Orientalsk suite (1899), Symfonisk marsj (1899) og symfoni i a-moll (uroppført 1903). Han har også skrevet en rekke klaverstykker samt norske danser for fiolin. Det er likevel med sine vokalkomposisjoner – korverker, romanser, sanger – han gjorde sin største innsats og må regnes til de ledende i norsk musikkhistorie, blant annet Erling Skjalgssøn for blandet kor og orkester (1896), Bautar (1896) og Nytaarsløier (1904), begge for mannskor, og romanser som Sne, Hav og Det er vaar.

Videre lesning

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.