Faktaboks

Kopinor
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Hege Gundersen
Styreleder
Tom Remlov
Logo
Logo
Av .

Kopinor er en forvaltnings- og interesseorganisasjon som representerer rettighetshavere til åndsverk. Medlemmene i Kopinor er norske organisasjoner, for eksempel Den norske forfatterforening og Den norske komponistforening, men Kopinor ivaretar også rettighetene til utenlandske opphavere.

Kopinor driver såkalt kollektiv rettighetsforvaltning. De forhandler og inngår avtaler om kopiering og utnyttelse av utgitte åndsverk på vegne av medlemsorganisasjonene. På grunnlag av disse avtalene betaler staten, organisasjoner og bedrifter penger for kopiering, eksemplarframstilling og bruk som går til Kopinor. Kopinor fordeler disse pengene på medlemsorganisasjonene, som fordeler pengene på blant annet stipender til sine medlemmer.

På denne måten betaler for eksempel skolene for kopiering av litterære tekster til bruk i undervisningen. Pengene går fra skoleverket via Kopinor til forfatterforeningene som deler ut arbeidsstipend til forfatterne.

I 2019 hadde Kopinor inntekter på 383,5 millioner. Inntektene fordeles på medlemsorganisasjonene, Sámikopiija, rettighetshavere i utlandet og noen individuelle vederlag.

Lovgrunnlag

Opphavere har enerett på sine verk. For å både ivareta brukernes interesser og opphavernes rettigheter har åndsverkloven bestemmelser om avtalelisens. Disse bestemmelsene gir rettighetsorganisasjoner anledning til å kollektivt forhandle avtaler og kreve inn vederlag som omfordeles.

Medlemsorganisasjoner

Kopinor har 22 norske medlemsorganisasjoner og ivaretar også rettighetene til utenlandske rettighetshavere. Organisasjonene representerer opphavere og utgivere.

Litteratur og teater

Presse

Musikk

Billedkunst, foto, grafisk design

Utgivere

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Kopinor
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.991 Aktiviteter i andre interesseorganisasjoner ikke nevnt annet sted

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg