Gafsa

Gafsa (arabisk: Qafsah) er en innlandsby i sentrale Tunisia, som ligger 341 km sørvest for hovedstaden Tunis, 200 km sørvest for Sfax og 70 km øst for landegrensen til Algerie. Gafsa er hovedstad i provinsen med samme navn, og ligger på et platå 297 meter over hvaet. Fjellet Djebel Orbata ligger øst for Gafsa, der høyeste topp måler 1165 meter over havet.

Faktaboks

uttale:
gˈafsa
også kjent som:
arab. Qafsah

Byen befinner seg ved en fruktbar oase omkranset av mer enn 100 000 palmetrær. Landskapet forøvrig er preget av den tørre ørken- og steppe-regionen som omkranser saltsjøen Chott-al-Jerid.

Gafsa har 84 676 innbyggere (2004), mens hele provinsen har et folketall på 349 700 (2013).

Byen er et viktig kommunikasjons- og handelssentrum, samt landets største senter for gruveindustri med utvinning av fosfater. Byen har eget universitet, som ble grunnlagt i 2004.

Gafsa er en av Tunisias eldste byer, med røtter tilbake til oldtidslandet Numidia (område i Nord-Afrika som eksisterte i perioden 202 – 64 f.v.t.). Gafsa het i antikken Capsa, og var på den tiden et viktig veiknutepunkt. I år 106 f.v.t. ble byen erobret av romerne.

Næringsliv

Gafsa er et sentrum for fosfatminedrift, og gruveselskapet "Compagnie des Phosphates de Gafsa" (CPG) er den eneste store arbeidsgiver i regionen. Selskapet ble stiftet i 1897, da det ble oppdaget fosfater i området. Også landbruksprodukter og teppeproduksjon er viktig for byens økonomi.

Samferdsel

Gafsa ligger på jernbanestrekningen mellom Tozeur og Sfax. Det er i tillegg god veiforbindelse til en rekke andre byer i Tunisia. Flyplassen Gafsa – Ksar International Airport ligger 3 km øst for sentrum.

Bybeskrivelse

Til tross for at Gafsa har en rik historie, finnes det kun et fåtall bevarte bygninger. Dette skyldes at sentrum ble svært ødelagt under den andre verdenskrig. I det historiske sentrum ligger byens landemerke, Den store moské, opprinnelig fra 1300-tallet (gjenoppbygd på 1960-tallet).

Ellers finnes festningen («kasbaher») fra 1200-tallet i samme området, samt to romerske bassenger. I dette nabolaget ligger også byens arkeologiske museum, med en samling av gjenstander fra forhistorisk tid, samt romerske mosaikker.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg