Gafsa

Artikkelstart

Gafsa er en innlandsby i sentrale Tunisia. Byen ligger 341 kilometer sørvest for hovedstaden Tunis, 200 kilometer sørvest for Sfax og 70 kilometer øst for landegrensen til Algerie. Gafsa er hovedstad i provinsen med samme navn, og ligger på et platå 297 meter over havet. Fjellet Djebel Orbata ligger øst for Gafsa, der høyeste topp måler 1165 meter over havet.

Faktaboks

Uttale
gˈafsa
Også kjent som
arabisk Qafsah

Byen befinner seg ved en fruktbar oase omkranset av mer enn 100 000 palmetrær. Landskapet forøvrig er preget av den tørre ørken- og steppe-regionen som omkranser saltsjøen Chott el Djerid.

Gafsa har 111 170 innbyggere, mens hele provinsen har et folketall på 337 331 (2014)

Næringsliv

Byen er et viktig kommunikasjons- og handelssentrum, samt landets største senter for gruveindustri med utvinning av fosfater. Gruveselskapet «Compagnie des Phosphates de Gafsa» (CPG) er den eneste store arbeidsgiver i regionen. Selskapet ble stiftet i 1897, da det ble oppdaget fosfater i området. Også landbruksprodukter og teppeproduksjon er viktig for byens økonomi.

Samferdsel

Gafsa ligger på jernbanestrekningen mellom Tozeur og Sfax. Det er i tillegg god veiforbindelse til en rekke andre byer i Tunisia. Flyplassen Gafsa Ksar International Airport ligger tre kilometer øst for sentrum.

Utdanning

Byen har eget universitet, som ble grunnlagt i 2004.

Kort historikk

Gafsa er en av Tunisias eldste byer, med røtter tilbake til oldtidslandet Numidia (område i Nord-Afrika som eksisterte i perioden 202–64 fvt.). Gafsa het i antikken Capsa, og var på den tiden et viktig veiknutepunkt. I år 106 fvt. ble byen erobret av romerne.

Bybeskrivelse

Til tross for at Gafsa har en rik historie, finnes det kun et fåtall bevarte bygninger. Dette skyldes at sentrum ble svært ødelagt under andre verdenskrig. I det historiske sentrum ligger byens landemerke, Den store moské, som opprinnelig er fra 1300-tallet, men ble gjenoppbygd på 1960-tallet.

Ellers finnes festningen («kasbaher») fra 1200-tallet i samme området, samt to romerske bassenger. I dette nabolaget ligger også byens arkeologiske museum, med en samling av gjenstander fra forhistorisk tid, samt romerske mosaikker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg