Gabès

.
Lisens: fri

Havnebyen Gabès (arabisk: Qabis) ligger sørøst i Tunisia, ved Middelhavskysten, og er hovedstad i Gabès-provinsen. Byen er geografisk plassert innerst i Gabèsbukta (Khalij Qabis), og ligger 138 km sørvest for Sfax, 76 km nordvest for Medenine og 380 km sør for Tunis.

Faktaboks

uttale:
gabˈès
også kjent som:
arab. Qabis

Selve byen har 130.000 innbyggere, mens hele provinsen har et folketall på 370.800 (2013).

Gabès er et administrativt, industrielt og økonomisk sentrum for regionen - og har en viktig fiskerihavn. Byen er også et betydelig handelssentrum. Universitetet i Gabès ble etablert i 2003.

Provinsen er kjent for sitt mangfoldige landskap - med ørken, fjell og hav. Gabès har dessuten en av Nord-Afrikas største kystoaser (Gabèsoasen), der det finnes mer enn 300.000 daddelpalmer, samt oliven- og frukttrær.

Kort historikk

Gabès ble opprinnelig anlagt av fønikerne, og i det 2. århundre f.v.t. kom byen inn under romersk herredømme - under det latinske navnet Tacapae. I det 7. århundrede e.v.t. ble byen erobret av araberne. I løpet av tidsperioden 1881 - 1942 var byen underlagt både tysk og fransk kontroll, men ble frigjort i 1943.

Næringsliv

Gabès er en industriby med oljeraffinerier, petrokjemisk industri samt sementindustri. I tillegg er fiske og fruktdyrking viktig for byens økonomi. Gabès har økende turisme.

Samferdsel

Det er gode transportforbindelser fra Gabès til andre tunisiske byer. Gabès har jernbaneforbindelse nordover til byer som Sfax, El Jem, Sousse og Tunis. Det er i tillegg motorveier fra Gabès mot nord, sør og vest. Nærmeste flyplass er Gàbes-Matmata International Airport, som ligger 28 km sørvest for bysentrum.

Bybeskrivelse

Gabès består i hovedsak av moderne bybebyggelse, da store deler av sentrum ble skadet under den andre verdenskrig. Likevel har byen noen få bevarte historiske nabolag, Jara og Petit Jara. Områdene består av trange gater og smug, samt utallige handelsboder. I Petit Jara ligger Sidi Driss-moskéen fra 1000-tallet, som ble restaurert i 1972.

Hovedgaten i Gabès sentrum heter Avenue Habib Bourguiba, og befinner seg noe sør for de historiske kvartalene. Den store moské, bygget i 1952, ligger her.

Sidi Boulbaba-moskéen er Gabés viktigste historiske landemerke, og ligger i den sørvestlige utkant av sentrum. Moskéen (som er en moderne rekonstruksjon) huser et mausoleum fra det 7. århundre, der byens skytshelgen Sidi Boulbaba ligger begravd. Sidi Boulbaba omtales som profeten Muhammeds følgesvenn, og regnes for å være Gabés' grunnlegger.

I samme området ligger det etnografiske museum, "Musée des Arts et Tradition populaires", som holder til i en bygning fra 1692.

Nyttige lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg