Gabès

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Gabès er en havneby sørøst i Tunisia, ved Middelhavskysten, og er hovedstad i Gabès-provinsen. Byen er geografisk plassert innerst i Gabèsbukta og ligger 138 kilometer sørvest for Sfax, 76 kilometer nordvest for Medenine og 380 kilometer sør for Tunis. Selve byen har 152 921 innbyggere, mens hele provinsen har et folketall på 374 300 (2014).

Faktaboks

Uttale
gabˈès
Også kjent som
arabisk Qabis

Næringsliv

Byen er et administrativt, industrielt og økonomisk sentrum for regionen og et betydelig handelssentrum med en viktig fiskerihavn. Gabès er en industriby med oljeraffinerier, petrokjemisk industri samt sementindustri. I tillegg er fruktdyrking og turisme viktig for byens økonomi.

Provinsen er kjent for sitt mangfoldige landskap – med ørken, fjell og hav. Gabès har dessuten en av Nord-Afrikas største kystoaser (Gabèsoasen), som har et areal på ti kvadratkilometer med mer enn 300 000 daddelpalmer, samt oliven- og frukttrær.

Samferdsel

Det er gode transportforbindelser fra Gabès til andre tunisiske byer. Gabès har jernbaneforbindelse nordover til byer som Sfax, El Jem, Sousse og Tunis. Det er i tillegg motorveier fra Gabès mot nord, sør og vest. Nærmeste flyplass er Gàbes-Matmata International Airport, som ligger 28 kilometer sørvest for bysentrum.

Utdanning

Universitetet i Gabès ble etablert i 2003.

Historikk

Gabès ble opprinnelig anlagt av fønikerne, og i det andre århundre fvt. kom byen inn under romersk herredømme under det latinske navnet Tacapae. I det sjuende århundre evt. ble byen erobret av araberne. I løpet av tidsperioden 1881–1942 var byen underlagt både tysk og fransk kontroll, men ble frigjort i 1943.

Bybeskrivelse

Gabès består i hovedsak av moderne bybebyggelse, da store deler av sentrum ble skadet under andre verdenskrig. Likevel har byen noen få bevarte historiske nabolag, Jara og Petit Jara. Områdene består av trange gater og smug, samt utallige handelsboder. I Petit Jara ligger Sidi Driss-moskéen fra 1000-tallet, som ble restaurert i 1972.

Hovedgaten i Gabès sentrum heter Avenue Habib Bourguiba, og befinner seg noe sør for de historiske kvartalene. Den store moské, bygd i 1952, ligger her.

Sidi Boulbaba-moskéen er Gabés viktigste historiske landemerke, og ligger i den sørvestlige utkant av sentrum. Moskéen er en moderne rekonstruksjon og huser et mausoleum fra det sjuende århundre, der byens skytshelgen Sidi Boulbaba ligger begravd. Sidi Boulbaba omtales som profeten Muhammeds følgesvenn, og regnes for å være Gabés' grunnlegger.

I samme området ligger det etnografiske museum, "Musée des Arts et Tradition populaires", som holder til i en bygning fra 1692.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg