Senegal har verneplikt etter utvelgelse, med førstegangstjeneste på 24 måneder. De samlede styrketall for Senegals væpnede styrker er 13 600 aktivt personell. I tillegg kommer 5000 halvmilitære styrker i et gendarmeri.

Senegals forsvar har størst fokus på intern sikkerhet, og kampen mot islamistiske terroristgrupper og narkotikatraffik. Landets nærmeste allierte er Frankrike, som bidrar med trening av militære styrker og som ved utgangen av 2022 hadde en styrke på 400 personell stasjonert i landet. Senegal har også forsvarspolitiske forbindelser og samarbeid med Spania og Storbritannia.

Hæren

Hæren har en styrke på 11 900 aktivt personell. Materiell omfatter 26 stormpanservogner og 102 pansrede personellkjøretøy. I tillegg har hæren tungt artilleri og luftvernartilleri.

Flyvåpenet

Flyvåpenet har en styrke på 750 aktivt personell. Materiell inkluderer ett maritimt patruljefly, 11 transportfly, 11 treningsfly, hvorav fem som også kan brukes som lette angrepsfly, og 13 helikoptre, hvorav fire kamphelikoptre av typene Mi-24 og Mi-35.

Marinen

Marinen har en styrke på 950 aktivt personell inkludert kystvakten, ti patruljefartøy, to landgangsfartøy, og et logistikk- og hjelpefartøy.

Internasjonale operasjoner

Senegal deltok i 2022 i FN-operasjonene i Den sentralafrikanske republikk (MINUSCA) med 191 personell (ett infanterikompani) og Mali (MINUSMA) med 941 personell (en mekanisert infanteribataljon og ett ingeniørkompani). I tillegg deltok Senegal med et mindre antall personell i FN-operasjonene i Den demokratiske republikken Kongo (MONUSCO), Sudan (UNISFA) og Sør-Sudan (UNMISS).

Senegal deltok også i ECOWAS operasjon i Gambia (ECOMIG) med 250 personell.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2023). The Military Balance 2023

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg