Etter forfatningen av 1963, endret 2001, er Senegal en enhetsstatlig og tilnærmet demokratisk republikk. Statsoverhodet, presidenten, velges fra 2007 i allmenne valg for fem år med mulighet for ett gjenvalg. Han leder den utøvende makt og er militær øverstkommanderende. Statsministeren og den øvrige regjering utnevnes av presidenten og er i praksis primært ansvarlig overfor ham. Lovgivende myndighet er lagt til nasjonalforsamlingen. Den har 120 medlemmer som velges i allmenne valg for fem år. Både presidenten og forsamlingen kan ta initiativ til lovgivning, men alle lover må sanksjoneres av presidenten. Landet har et flerpartisystem. Etter afrikanske forhold har Senegal et stabilt styresett, på tross av spenninger både av ideologisk, religiøs, personlig og regional karakter.

Senegal er delt inn i ti regioner samt hovedstadsområdet, hver ledet av en statsutnevnt guvernør og et valgt råd. Videre er det departementer, ledet av prefekter, og arrondissementer, ledet av subprefekter. Det er også valgte råd på de lavere nivåer.

Det senegalesiske rettsvesen er preget av fransk rett og er relativt uavhengig. De øverste rettslige organer består av en forfatningsdomstol, et statsråd, en kassasjonsrett og en appellrett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.