Istidskreps

Artikkelstart

Istidskreps, arter av krepsdyr i orden tanglopper, som er relikter fra istidene. Kalles også istidsemmigranter. De spredte seg fra øst i de nordiske landene under isavsmeltingen, og lever nå på dypt vann i innsjøer.

Det finnes tre arter av istidskreps i Norge. Kunnskaper om forekomst skyldes ofte at de blir funnet av forskere i magen til fisk. Trollistidskreps (Gammerocanthus lacustris) blir 4 centimeter lang. Den lever i Mjøsa og noen få andre innsjøer. Firetornet istidskreps (Pallasiola quadrispinosa) er litt mindre. Den er funnet både på Østlandet og i Trøndelag. Flatbenet istidskreps (Monoporera affinis) blir bare 1 centimeter lang. Den er utbredt i Akershus og Hedmark. Med deres skjulte levevis vet man forholdsvis lite om disse artenes biologi.

Mysus relicta, som tilhører orden mysider eller rekebarn betraktes også som en istidsrelikt. Den finnes blant annet i Mjøsa.

Litteratur

  • Økland, Karen Anna, (2011). Artsbestemmelse av krepsdyr i ferskt og brakt vann i Norge; slekten Gammarus og istidskreps. Fauna (Norsk zoologisk forening) 64, 9 - 17.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg