Mysis relicta
Mysis relicta
Lisens: CC BY SA 3.0
Mysis relicta
Mysis relicta
Lisens: CC BY SA 3.0

Pungreker er rekelignende krepsdyr som kan bli opptil 25 millimeter lange. De likner på krill, med store øyne, lange antenner og svømmebein.

Faktaboks

Beskrevet av
Pierre André Latreille, 1802

Utbredelse

Mange arter lever i havet, mens andre arter finnes i ferskvann i USA, Canada, Storbritannia, Tyskland, Russland og Skandinavia. Tre av artene finnes i Skandinavia.

Arten Mysis relicta er en pungreke som finnes naturlig på Østlandet, i Mjøsa, Hurdalssjøen og tre innsjøer i Haldenvassdraget.

Aarten M. salemaai, finnes i Frøylandsvatn på Jæren.

Artene antas å tilhøre en reliktfauna fra slutten av siste istid, da det var forbindelse mellom mange innsjøer og havet.

Utsetting

På 1960- og 70-tallet ble pungreke (sammen med istidskreps ) satt ut i flere regulerte innsjøer som et kompensasjonstiltak for å styrke fiskebestandene (fiskestell), slik det også ble gjort i flere svenske innsjøer. Dette medførte etablering av pungreke-bestander i flere store innsjøer i Trøndelag (Benna i Melhus, Limingen og Væktaren i Røyrvik, Gjevilvatnet i Oppdal), og herfra har arten spredd seg til nye sjøer (Jonsvatnet i Trondheim). Resultatene er ikke alltid så gode som forventet, da pungreker konkurrerer med noe av fiskens mat (særlig vannlopper), og regnes i dag som en invasiv fremmed art, med høy økologisk risiko.

Økologisk betydning

Mysis kan i perioder eller særlig i grunne innsjøer utgjøre viktig næring for mange fiskearter. Etter utsetting av Mysis i flere dypere regulerte innsjømagasin i midt-Norge, ble det oppdaget at den var en næringskonkurrent, spesielt til røye, ved at den kunne beite ned zooplanktonbestanden (særlig vannlopper). M. relicta foretar vertikale forflytninger oppover i de øvre vannlag om natta og ned i dypet og dagen. Fisk som jakter med synet, som røye, tar derfor lite Mysis. Dette resulterte i at røyebestanden i mange dype innsjøer ble (sterkt) redusert, mens bestander av bunnlevende fisk, som lake, i noen tilfeller økte.

Grunneierne rundt Selbusjøen gikk til sak mot staten på 1990-tallet, pga nedgangen særlig av røyebestanden som følge av Mysis-utsettingen i 1973, som de hevdet var mislykket. De fikk medhold i retten og ble tilkjent økonomisk kompensasjon på flere milloner kroner av staten for tapt fiske.

Det ikke entydelig hvorvidt introduksjon av Mysis som næringsdyr for fisk kompenserte tapt bunndyrproduksjon i de hardt regulerte innsjøene. Det er nå over femti år siden utsettingene skjedde, og introduksjon av fremmede organismer i norsk natur har i lengre tid vært forbudt dersom de regnes å meføre en økologisk risiko.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Langeland, A. & Moen, V. (1992). Røyas tilstand og framtid i mysissjøer i Norge. NINA Forskningsrapport 22: 1-21.
  • Spikkeland, I. med flere (2016). The aquatic glacial relict fauna of Norway – an update of distribution and conservation status. Fauna norvegica 36: 51-65.
  • Odd Terje Sandlund, Jo Vegar Arnekleiv, Trygve Hesthagen, Jan Ivar Koksvik & Tor F. Næsje (2022). Femti år etter utsettingene av mysis (Mysis relicta) og firetornet istidskreps (Pallasiola quadrispinosa) i norske innsjøer: Til gagn eller skade? VANN 01:2022.

Faktaboks

pungreke
Mysis
Artsdatabanken-ID
48624
GBIF-ID
2221134

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg