pungreke

Mysis relicta
Lisens: CC BY SA 3.0
Mysis relicta
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Pungreker, mysis, er en gruppe rekelignende krepsdyr. I skandinavia finnes tre arter.

Faktaboks

Også kjent som
Mysis

Beskrivelse

Pungreker er rekelignende krepsdyr som kan bli opptil 25 millimeter lange. De likner på krill, med store øyne, lange antenner og svømmebein.

Utbredelse

Mange arter lever i havet, mens andre arter finnes i ferskvann i USA, Canada, Storbritannia, Tyskland, Russland og Skandinavia. Tre av artene finnes i Skandinavia. Arten Mysis relicta er en pungreke som finnes naturlig på Østlandet, i Mjøsa, Hurdalssjøen og tre innsjøer i Haldenvassdraget, mens dens slektning, arten M. salemaai, finnes i Frøylandsvatn på Jæren.

Artene antas å tilhøre en reliktfauna fra slutten av siste istid, da det var forbindelse mellom mange innsjøer og havet.

Utsetting

På 1960- og 70-tallet ble pungreke satt ut i flere regulerte innsjøer som et kompensasjonstiltak for å styrke fiskebestandene (fiskestell), slik det også ble gjort i flere svenske innsjøer. Dette medførte etablering av bestander i flere store innsjøer i Trøndelag (Benna i Melhus, Limingen og Væktaren i Røyrvik, Gjevilvatnet i Oppdal), og herfra har arten spredd seg til nye sjøer (Jonsvatnet i Trondheim). Resultatene er ikke alltid så gode som forventet, da pungreker konkurrerer med noe av fiskens mat, og regnes i dag som en invasiv fremmed art, med høy økologisk risiko.

Økologisk betydning

Mysis kan i perioder eller særlig i grunne innsjøer utgjøre viktig næring for mange fiskearter. Etter utsetting av Mysis i flere dypere regulerte innsjømagasin i midt-Norge, ble det oppdaget at den var en næringskonkurrent, spesielt til røye, ved at den kunne beite ned zooplanktonbestanden. M. relicta foretar vertikale forflytninger oppover i de øvre vannlag om natta og ned i dypet og dagen. Fisk som jakter med synet, som røye, tar derfor lite Mysis. Dette resulterte i at røyebestanden i mange innsjøer ble sterkt redusert, mens bestander av bunnlevende fisk, som lake, i noen tilfeller økte.

Grunneierne rundt Selbusjøen gikk til sak mot staten på 1990-tallet, pga nedgangen særlig av røyebestanden som følge av Mysis-utsettingen i 1973, som de hevdet var mislykket. De fikk medhold i retten og ble tilkjent økonomisk kompensasjon av staten for tapt fiske.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Langeland, A. & Moen, V. (1992). Røyas tilstand og framtid i mysissjøer i Norge. NINA Forskningsrapport 22: 1-21.
  • Spikkeland, I. med flere (2016). The aquatic glacial relict fauna of Norway – an update of distribution and conservation status. Fauna norvegica 36: 51-65.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg