pungreke

Mysis relicta
Lisens: CC BY SA 3.0
Mysis relicta
Lisens: CC BY SA 3.0

Pungreke er et krepsdyr (slekt) i ordenen Mysidacea, mysider. Ordenen kalles også rekebarn.

Faktaboks

også kjent som:
Mysis

Beskrivelse

Pungreker er rekelignende krepsdyr som kan bli opptil 25 millimeter lange. De likner på krill, med store øyne, lange antenner og svømmebein.

Utbredelse

Mange arter lever i havet, mens andre arter finnes i ferskvann i USA, Canada, Storbritannia, Tyskland, Russland og Skandinavia. Tre av artene finnes i Skandinavia. Arten Mysis relicta er en pungreke som finnes naturlig på Østlandet, i Mjøsa, Hurdalssjøen og tre innsjøer i Haldenvassdraget, mens dens slektning, arten M. salemaai, finnes i Frøylandsvatn på Jæren.

Artene antas å tilhøre en reliktfauna fra slutten av siste istid, da det var forbindelse mellom mange innsjøer og havet.

Utsetting

På 1960- og 70-tallet ble pungreke satt ut i flere regulerte innsjøer som et kompensasjonstiltak for å styrke fiskebestandene (fiskestell), slik det også ble gjort i flere svenske innsjøer. Dette medførte etablering av bestander i flere store innsjøer i Trøndelag (Benna i Melhus, Limingen og Væktaren i Røyrvik, Gjevilvatnet i Oppdal), og herfra har arten spredd seg til nye sjøer (Jonsvatnet i Trondheim). Resultatene er ikke alltid så gode som forventet, da pungreker konkurrerer med noe av fiskens mat, og regnes i dag som en invasiv fremmed art, med høy økologisk risiko.

Økologisk betydning

Mysis kan i perioder eller særlig i grunne innsjøer utgjøre viktig næring for mange fiskearter. Etter utsetting av Mysis i flere dypere regulerte innsjømagasin i midt-Norge, ble det oppdaget at den var en næringskonkurrent, spesielt til røye, ved at den kunne beite ned zooplanktonbestanden. M. relicta foretar vertikale forflytninger oppover i de øvre vannlag om natta og ned i dypet og dagen. Fisk som jakter med synet, som røye, tar derfor lite Mysis. Dette resulterte i at røyebestanden i mange innsjøer ble sterkt redusert, mens bestander av bunnlevende fisk, som lake, i noen tilfeller økte.

Grunneierne rundt Selbusjøen gikk til sak mot staten på 1990-tallet, pga nedgangen særlig av røyebestanden som følge av Mysis-utsettingen i 1973, som de hevdet var mislykket. De fikk medhold i retten og ble tilkjent økonomisk kompensasjon av staten for tapt fiske.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Langeland, A. & Moen, V. (1992). Røyas tilstand og framtid i mysissjøer i Norge. NINA Forskningsrapport 22: 1-21.
  • Spikkeland, I. med flere (2016). The aquatic glacial relict fauna of Norway - an update of distribution and conservation status. Fauna norvegica 36: 51-65.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg