Jonsvatnet

Turskøyting har blitt en populær aktivitet på Jonsvatnet, som byr på flotte naturopplevelser. De ulike delene og buktene islegges ofte på ulike tider, som følge av de hydromorfologiske forholdene i innsjøen.
Turskøyting
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Jonsvatnet er et vann lengst øst i Trondheim kommune i Trøndelag. Arealet er 14,3 km2, omkretsen er 43,6 km, og vannet ligger 148 meter over havet.

Vannet har svært oppstykket strandlinje med mange bukter og øyer. Det har avløp gjennom Vikelva til Strindfjorden ved Ranheim. Jonsvatnet var tidligere utbygd med kraftverk for industrien i Ranheimsområdet. I dag er Jonsvatnet drikkevannskilde for hele Trondheim, med de restriksjonene for bruk som det medfører, blant annet forbud mot å slå leir nærmere strandlinjen enn 100 meter. Det er også en overføringstunnell mellom Jonsvatnet og Selbusjøen,

Miljø og friluftsliv

Det er likevel tillatt med stangfiske fra land og sportsfiske fra båt. Fiskeartene i Jonsvatnet er ørret, gjedde, røye, trepigget stingsild og en mulig tynn bestand av lake. Det er også historiske observasjoner av ål fra Jonsvatent, før innsjøen ble demt opp i utløpet. Det antas at mysis kom inn i Jonsvatnet gjennom overføringstunnel fra Selbusjøen hvor mysis ble satt ut i 1973.

Jonsvatnet er omgitt av et stort friluftsområde som har preparerte skiløyper om vinteren, og en populær vei rundt innsjøen for treningsturer på sykkel. De senere årene har det også blitt populært med turskøyting når Jonsvatent islegges i vinterhalvåret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg