Samson blir fanget av filistrene
Samson ledet kampen mot filisterne, men ble forrådt av filisterkvinnen Dalila, som lurte hemmeligheten om hans styrke ut av ham og lot hans hår skjære av. Han ble deretter fanget og blindet før håret vokste ut igjen og han tok hevn.
Samson og Dalila
Samson og Delila.

Samson er en person i Det gamle testamentet og Tanakh. Han var israelitt fra Dans stamme og kjempet for folket sitt mot filisterne som hersket i området. Fortellingene om Samson finnes i boken kalt Dommerne, hebraisk Sjoftim, kapittel 13–16. Denne boka er en samling av fortellinger om israelittiske krigerhelter.

Etymologi

Navnet Samson, hebraisk Sjimsjon, holdes for å være en avledet form av ordet sjemesj som betyr «sol». Samson betyr da «lille sol». Dette og flere andre detaljer kan tyde på at fortellingene om Samson har hatt en muntlig tradisjon forut for den skriftlige formen vi kjenner, hvor Samson ble knyttet til solguden Sjamasj.

Ordet sjofet oversettes tradisjonelt med dommer, derav navnet Dommerne på boka. Selv om ordet kan knyttes lover (misjpat), brukes ordet mer generelt om lederskikkelser. Samson ledet gjennom sitt eksempel israelittenes kamp mot filisterne.

Fortellingene

Fortellingene tar for seg ulike episoder i Samsons liv. Først da en engel kommer med budskap til Samsons kommende mor om at hun, som da var barnløs, skal få en sønn. Engelen kommer to ganger til henne og mannen hennes, og forklarer hvordan sønnen skal vies til Jahve gjennom et nasireerløfte. Dette løftet innebærer blant annet å leve et liv i avholdenhet fra alkohol og å ikke klippe håret. Så lenge Samson holder løftet, vil han inneha en veldig styrke.

Senere veves flere episoder om Samsons styrke og mot inn i fortellinger om hans forhold til tre ikke-israelittiske kvinner. Den siste av disse er filisterkvinnen Dalila som lokker Samson til å avsløre hemmeligheten bak kreftene hans. Samson blir da fanget av Dalilas landsmenn, blindet og plassert i fangenskap.

Den siste fortellingen handler om hvordan Samson hevner seg over filisterne, som ikke hadde brydd seg med å holde håret hans kort. Etter hvert som håret hadde vokst, hadde Samson gjenvunnet styrken sin. På en stor offerfest til guden Dagon stilles Samson fram til spott og spe. Han ber da om å bli stilt mellom søylene som bærer bygget de er i, og når festen er i gang, river han ned søylene og tar med seg festdeltakerne i døden.

Teologisk bakgrunn

Fortellingene om Samson er i sin nåværende form en del av det deuteronomistiske historieverk (5. Mosebok, Josva, Dommerne, Samuelsbøkene og Kongebøkene). Et viktig trekk ved disse bøkene er sammenhengen mellom ulydighet mot Jahve og straff. En guddoms makt ble gjerne målt i hvor framgangsrikt et folk var, men hvis et folk eller en person ble rammet av ulykke, var da guddommen svak? Det deutreonomistiske svaret er nei, Jahve er mektig til å gripe inn, men han lar ulykke ramme de som er ulydige.

Da Samson brøt nasireer-løftet sitt og fortalte hvor styrken hans kom fra, ble han tatt til fange. I den deuteronomistiske teologien er det ikke slik at Jahve er maktesløs, det er ulydighet som er årsaken til ulykke, ikke Jahves avmakt.

Resepsjon

Jødedommen

I aggadisk litteratur trekkes Samsons styrke og størrelse fram. Det fortelles at Samson skapte så mye frykt hos filisterne at de ble avskrekket fra å angripe israelittene i tjue år etter hans død. Samson beskrives også som uselvisk og sannferdig. Han ber ikke om noe for seg selv, og da han forteller Dalila om sitt nasireerløfte til Jahve, er hun sikker på at han ikke vil lyge når Jahves navn blir nevnt.

Kristendommen

I tidlig kristen tradisjon blir Samson ofte tolket som en allegori til Jesu selvoppofrende død. Jesus utsletter det onde slik Samson tok med seg israelittenes fiender i døden. Etter reformasjonen tolker flere protestantiske verk Samson som et symbol for reformasjonens kamp mot Pavemakten i Roma.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg