Juda bortføres fra Jerusalem
Det deuteronomistiske historieverk forteller at Israelsfolket ble straffet for frafallet fra tilbedelsen av Jahve ved at babylonerkongen Nebukadnesar erobret Jerusalem og førte kongehuset og folkets ledere i eksil til Babylonia.
Av .

Det deuteronomistiske historieverk er en betegnelse som brukes om cirka en fjerdedel av innholdet i Det gamle testamentet og Tanakh, og er en samlebetegnelse på 5. Mosebok, Josvas bok, Dommernes bok, Samuelsbøkene og Kongebøkene.

Det er ikke i første rekke et historieverk, men gir en historie-teologisk fortolkning av Israelfolkets historie i de rundt 700 årene det oppholdt seg i Kanaan. Samtidig er det en fremstilling av et folk som ikke fulgte de lover og bud som Jahve hadde gitt dem, og som også dyrket andre guder. Den forteller at folket ble straffet for frafallet; i 586 f.Kr. erobret babylonerkongen Nebukadnesar Jerusalem og førte kongehuset og folkets ledere i eksil til Babylonia.

Verket, slik det nå foreligger, er antagelig resultatet av en lengre redigeringsprosess og er muligens blitt til på 400-tallet f.Kr. eller senere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Lars Mæhlum

Britannica sier at Deuteronomien er den femte boken i GT, altså 5 Mos?

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg