Faktaboks

Samora Moises Machel
Uttale
maʃˈel
Født
29. september 1933, Chilembene, Gaza-provinsen, Portugisisk Øst-Afrika (nå Mosambik)
Død
20. oktober 1986
Samora Machel
Samora Machel var en frigjøringsleder og Mosambiks første president.
Av .

Samora Moises Machel var en mosambikisk geriljaleder og politiker. Han deltok i frigjøringsbevegelsen og var Mosambiks første president fra landet ble selvstendig i 1975 til sin død i 1986.

Frigjøringsbevegelsen

Han ble født i Chilembene i provinsen Gaza i Mosambik. Foreldrene ble fratatt jord og tvunget til å jobbe for en portugisisk bomullsplantasje på 1950-tallet. Machel reiste til hovedstaden Lourenço Marques (i dag Maputo) og tok sykepleierutdannelse. Etter ti år i yrket sluttet han seg i 1962 til frigjøringsbevegelsen FRELIMO. Deretter ble han sendt til militær opplæring i Algerie.

I frigjøringshæren FPLM steg han raskt i gradene. Fra 1966 var han også leder. Da FRELIMOs leder Eduardo Mondlane ble drept i Dar-Es- Salaam i Tanzania tok Machel også over denne posten.

President

Machel ble Mosambiks første president da landet ble uavhengig fra Portugal i 1975.

Machel var en svært radikal leder, og lik hovedstrømningen av FRELIMO hentet han inspirasjon fra kommunistiske ideer om styresett og økonomi fra Øst-blokken, Maos Kina og Cuba, i tillegg til budskapet fra andre afrikanske anti-koloniale ledere. Disse ideene søkte han å føre ut i livet etter uavhengighet, med stor energi, selvsikkerhet og karisma – men forsøkene på å skape gjennomgripende endringer i samfunn og sosiale forhold under ledelse av FRELIMO fikk ikke det ønskede resultatet. I stedet for fremgang ble landet under Machels regjeringstid preget av krigen mot RENAMO, en opprørsbevegelse støttet først av Rhodesia, siden av apartheid-regimet i Sør-Afrika.

Machel støttet også frigjøringskampen mot det hvite mindretallsregimet i nabolandet Rhodesia på slutten av 1970-tallet. I 1980 fikk Rhodesia flertallsstyre, landet tok navnet Zimbabwe, og Machels gamle kampfelle Robert Mugabe ble statsleder. Begge landene markerte seg som en del av frontlinjestatene som støttet kampen mot apartheid i nabolandet Sør-Afrika. Sør-Afrika støttet på sin side opprørsbevegelsen i Mosambik, RENAMO. I 1984, i et forsøk på å få slutt på stadige angrep sør i landet, undertegnet Machel den såkalte Nkomati-avtalen med Sør-Afrika. I bytte mot at Sør-Afrika skulle avstå fra å støtte RENAMO, skulle Mosambik ikke lenger være havn for den sørafrikanske frigjøringsbevegelsen ANC.

Men ingen av partene overholdt avtalen. I 1986 ble Samora Machel drept da flyet han var passasjer i falt ned over Sør-Afrika. Sørafrikanerne ble raskt anklaget for ulykken av regionen. En senere undersøkelse konkluderte med at piloten hadde vært uoppmerksom. Machel ble etterfulgt av Joaquim Chissano.

Machels enke, Graça Machel, giftet seg i 1998 med Sør-Afrikas president Nelson Mandela.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg