Samora Moises Machel

Faktaboks

Samora Moises Machel
Uttale
maʃˈel
Født
29. september 1933, Chilembene, Gaza-provinsen, Portugisisk Øst-Afrika (nå Mosambik)
Død
20. oktober 1986
Samora Machel var en frigjøringsleder og Mosambiks første president.
Av .

Samora Moises Machel var en mosambikisk geriljaleder og politiker. Han deltok i frigjøringsbevegelsen og var Mosambiks første president fra landet ble selvstendig i 1975 til sin død i 1986.

Frigjøringsbevegelsen

Han ble født i Chilembene i provinsen Gaza i Mosambik. Foreldrene ble fratatt jord og tvunget til å jobbe for en portugisisk bomullsplantasje på 1950-tallet. Machel reiste til hovedstaden Lourenço Marques (i dag Maputo) og tok sykepleierutdannelse. Etter ti år i yrket sluttet han seg i 1962 til frigjøringsbevegelsen FRELIMO. Deretter ble han sendt til militær opplæring i Algerie.

I frigjøringshæren FPLM steg han raskt i gradene. Fra 1966 var han også leder. Da FRELIMOs leder Eduardo Mondlane ble drept i Dar-Es- Salaam i Tanzania tok Machel også over denne posten.

President

Machel ble Mosambiks første president da landet ble uavhengig fra Portugal i 1975.

Machel var en svært radikal leder, og lik hovedstrømningen av FRELIMO hentet han inspirasjon fra kommunistiske ideer om styresett og økonomi fra Øst-blokken, Maos Kina og Cuba, i tillegg til budskapet fra andre afrikanske anti-koloniale ledere. Disse ideene søkte han å føre ut i livet etter uavhengighet, med stor energi, selvsikkerhet og karisma – men forsøkene på å skape gjennomgripende endringer i samfunn og sosiale forhold under ledelse av FRELIMO fikk ikke det ønskede resultatet. I stedet for fremgang ble landet under Machels regjeringstid preget av krigen mot RENAMO, en opprørsbevegelse støttet først av Rhodesia, siden av apartheid-regimet i Sør-Afrika.

Machel støttet også frigjøringskampen mot det hvite mindretallsregimet i nabolandet Rhodesia på slutten av 1970-tallet. I 1980 fikk Rhodesia flertallsstyre, landet tok navnet Zimbabwe, og Machels gamle kampfelle Robert Mugabe ble statsleder. Begge landene markerte seg som en del av frontlinjestatene som støttet kampen mot apartheid i nabolandet Sør-Afrika. Sør-Afrika støttet på sin side opprørsbevegelsen i Mosambik, RENAMO. I 1984, i et forsøk på å få slutt på stadige angrep sør i landet, undertegnet Machel den såkalte Nkomati-avtalen med Sør-Afrika. I bytte mot at Sør-Afrika skulle avstå fra å støtte RENAMO, skulle Mosambik ikke lenger være havn for den sørafrikanske frigjøringsbevegelsen ANC.

Men ingen av partene overholdt avtalen. I 1986 ble Samora Machel drept da flyet han var passasjer i falt ned over Sør-Afrika. Sørafrikanerne ble raskt anklaget for ulykken av regionen. En senere undersøkelse konkluderte med at piloten hadde vært uoppmerksom. Machel ble etterfulgt av Joaquim Chissano.

Machels enke, Graça Machel, giftet seg i 1998 med Sør-Afrikas president Nelson Mandela.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg